Uutiset

Kosminen täti käy kaupassa

Albert Einsteinin suhteellisuusteoria täyttää sata vuotta. Tiedemiehet säntäilevät sinne tänne pitämään seminaareja juhlavuoden kunniaksi.

Me tavalliset ihmiset emme säntäile minnekään. Meille riittää, että teoria auttaa selviytymään arjen vastoinkäymisistä.

Täti jämähtää kassalle. Me jonottajat hänen takanaan – kiireisiä ihmisiä kaikki – havaitsemme tuota pikaa, että tädin ympärillä aika-avaruus alkaa kaareutua.

Täti asettelee tavaroita hihnalle, yksi kerrallaan. Hän pysähtyy tarkastelemaan kahvipakettia: tuliko nyt varmasti pannujauhatusta.

Täti kiitää läpi avaruuden huimaavaa vauhtia maapallolla, joka samalla pyörii akselinsa ympäri. Täti ja hänen kahvipakettinsa etääntyvät juuri nyt käsittämättömän nopeasti avaruuden muista galakseista. Painovoima tekee hartiavoimin töitä pitääkseen yliäänitädin kiinni kaupan lattiassa.

Einstein kuitenkin todisti, että tädin huimaava syöksy läpi tyhjyyden on suhteellista. Me tässä jonossa hänen takanaan syöksymme hänen mukanaan, joten meistä hän näyttää pysyvän paikallaan. Hän taitaa pysyä paikallaan kaupan sulkemisaikaan asti.

Täti on unohtanut punnita tomaatit. Myyjä lähtee pussin kanssa vaa´alle, ja me jonottajat koetamme äreinä tuijottaa tätiin reikiä.

Aurinkokin yrittää. Se ampuu tätiin satatuhatta miljardia atomin ydintäkin pienempää neutriinoa sekunnissa. Ne läpäisevät vaivatta kaupan katon ja osuvat tätiin, kassakoneeseen, meihin jonottajiin, jatkavat matkaa läpi lattian maan uumeniin ja katoavat sen siliän tien.

Tätiin ei tule reiän reikää. Hän jököttää kassalla kuin kosmologinen vakio.

Täti nostaa kärryistä kissanruokapurkkeja, tietenkin yhden kerrallaan, ja asettelee ne hihnalle kuin ne olisivat haurainta posliinia.

Tädissä on niin paljon energiaa, että sillä pitäisi tämän kaupan lämpimänä maailman tappiin saakka. Ei uskoisi, kun tätiä katsoo. Tädin massa pitäisi kertoa valon nopeudella toiseen potenssiin korotettuna, ennen kuin kaupassa tarkenisi. Tädin touhuista valon nopeus on kyllä kaukana.

-Kaksikymmentä euroa ja neljäkymmentä senttiä, kassaneiti sanoo, kun täti viimein on saanut kärrynsä tyhjäksi.

Kassaneidin ilmoitus ampautuu kohti tätiä 340 metrin sekuntinopeudella läpi typen, hapen, hiilidioksidin ja argonin.
Voiko mikään väistää näin nopeaa täsmäohjusta? Yliäänitäti voi!

-Jaa mitä, hän vastaa.

Aika-avaruus seisoo, nukkuu tuuliviiri. Fysiikassa ajan venymisestä käytetään termiä dilataatio, ja se on kokeellisesti todistettu. Meille jonottajille täti vääntää todistuksen rautalangasta.

Aikansa dilatoituaan täti maksaa ja poistuu. Hän on juuri todistanut tieteen suurimman teorian ja menee nyt ruokkimaan kissansa.

Päivän lehti

14.7.2020