Uutiset

Kotiäidin työ on kovaa, mutta antoisaa

Loppilaiselle Maria Hutrille lähipäivät ovat yhtä suurta juhlaa. Äitienpäivänä hän istuu Helsingissä Säätytalolla 38 äidin joukossa ja saa kasvatustyöstään Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Seuraavana lauantaina hän täyttää 70 vuotta.

– Meillä on mieheni Auliksen kanssa viisi lasta ja 14 lastenlasta. Minä olen saanut hoitaa lapset kotona ja lastenlapsistakin olen hoitanut kaikkia Lopella asuvia siinä kun olen voinut. Toivoisin, että elämä antaisi mahdollisuuden äideille hoitaa lapsiaan kotona.

Hutreilla on ollut maatalo, jossa äiti hoiti navettatyöt ja kodin. Mies osallistui minkä työltään ehti, mutta Karjakunnan hankinta-asiamiehen aika oli kiireistä.

– Lapset ovat aina hoitaneet työstä oman osansa. Se on ollut pakon sanelemaa. Pienet pistettiin puimalassa jyväsalvoon, etteivät päässeet loukkaamaan itseään. He olivat heinätöissä ja tietysti perunannostossa syyslomalla.

Äiti sai töiden lomassa hengähdystaukoja, kun isä vei lapset hiihtokisoihin. Silloin äiti istahti, ennen kuin alkoi laittaa ruokaa ja odotella kisaväkeä kotiin.

Työtahti oli kova eikä harrastuksiin ollut aikaa. Lukeminen jäi syntyneiden, kuolleiden ja vihittyjen pikaiseen tarkistukseen.

– Kun oikein väsytti, virkistäydyin tekemällä muovikasseista mattoa. Leikkasin ja solmin ryijypohjaan yli 11 000 solmua ja ripustin valmiin työn seinälle. Esittelin sitä sitten vieraille ryijynä, kun ei meillä oikeaa ollut.

Vasta 40-vuotiaana Maria Hutri pääsi ensimmäiselle lomalleen maatalouslomajärjestelmän myötä. Viikko Turuntien motellissa Espoossa oli yhtä juhlaa, vaikka sitä onkin seurannut moni loma ja ulkomaanmatkakin.

Maria Hutri löytää elämänsä onnelliset hetket lasten ja lastenlasten parista. Suuri perhe pitää yhtä. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020