fbpx
Uutiset

Kotiäitiys aliarvostettua puuhaa

Nimimerkki Mummu Hämeestä kirjoitteli varsin osuvasti kotiäidin ammatista.

Kotiäitiys tässä yhteiskunnassa on aliarvostettua puuhaa, siksi olenkin laittanut lapseni hoitoon oltuani lähes seitsemän vuotta hoitamassa heitä kotona.

Kotiäideille ei kerry eläkettä, työkokemusta tai työssäolopäiviä. Heitä ei siis ole olemassa tämän yhteiskunnan mittapuiden mukaan. Vasta, kun olet töissä, olet oikeasti olemassa.

Siinä on turhaa lässyttää siitä, että lapsille on parasta ja suorastaan korvaamatonta saada olla ja kasvaa kotona rauhassa elämänsä ensimmäiset vuodet, mikä tietysti on totta. Itsensä ilolla uhraavia sankariäitejä on onneksi olemassa, mutta harva jaksaa sairastumatta henkisesti tai fyysisesti jatkaa kotiäidin ammattia pitkään eli monia vuosia.

Ja kuinkas sen jälkeen pääset mukaan työelämään!

Itselläni on hyvä ystävä, joka yrittäjänä työllisti minut hyvää hyvyyttään ja niin pääsin harjoittelemaan työelämää. Ilman häntä tuskin olisin päässyt kivuttomasti mukaan tähän yhteiskuntaan takaisin. Kiitos siitä hänelle! Kaikilla ei ole yrittäjäystäviä, joten moni joutuu käymään vaikeamman tien päästäkseen työelämään takaisin.

Mummu mainitsi myös siitä, että kotiäitien määrän lisääntyessä työttömyys automaattisesti vähenisi. Jonkunhan ne työt täytyisi tehdä. Tämä on niin selkeä juttu, ettei sitä tarvitse vääntää rautalangasta edes maamme päättäjille. Luulenpa vain, että kotiäitiys ei kauniista puheista huolimatta olekaan kuitenkaan kovin suosittu ammatti, sillä niin moni lähtee töihin lepäämään, kun kotityö lasten kanssa on niin rankkaa.

Kukapa haluaisi olla 24 h/vrk työpaikalla ilman kunnollista palkkaa, eläkekertymää ja asemaa työyhteiskunnassa. Sitten yritetään lievittää tunnontuskia kuljettamalla lapsia kerhoihin ja harrastuksiin “touhukkaana muka”, kuten mummo sanoi. Esimerkiski jäähallit ovat pullollaan äitejä, joiden päätehtävä elämässä näyttäisi olevan lapsien kuljettaminen jonnekin joka päivä. Stressaantuuhan sellaisessa ja tulee avioero ja vaikka mitä!

Ja sittenhän lapsilla vasta vaikeaa onkin! Mutta äideillä on tehokas ja tarpeellinen olo, kun koko ajan saa olla menossa ja itsensä hoitamiselle ei ole aikaa. Sairasta.

Ratkaisua tähän ongelmaan tuskin on, mutta on selvää, että kotiäideille pitäisi kertyä eläkettä ja kotihoidontuki pitäisi olla suurempi ja jatkua pitempään kuin kolme vuotta. Esimerkiksi näin saataisiin jonkin verran enemmän äitejä kotiin ja työttömiä töihin. Silti suurin osa äideistä menee töihin ennen kuin lapset ovat läheskään kouluiässä. Ja luulenpa, että feministit yms. älähtäisivät tässä asiassa, jos päätöksiä oikeasti tehtäisiin ja määräisivät heti miehet jopa synnyttämään. Mummo sanoi silti viisaasti eli samahan se on, onko siellä kotona isä vai äiti. Isä ei voi imettää, paitsi jos naisasianaiset niin määräävät, mutta kaikki muu onnistuu kyllä mieheltäkin.

Nainen

Hämeenlinna

Menot