fbpx
Uutiset

Kotihoidon ulkoistus kiinnostaa yrityksiä Hämeenlinnassa

Hämeenlinna ulkoistaa vanhusten kotihoidon yksityisille yrityksille Kaurialan ja Myllymäen kaupunginosissa. Tämä toteutuu vuoden 2013 alusta lähtien. Yrityksissä on ollut jo kiinnostusta asiaa kohtaan.

-Asia julkistettiin viime kesänä, ja heti kesällä saimme yrittäjiltä yhteydenottoja. Isohkot yritykset ovat kyselleet asiasta, sanoo ikäihmisten palveluiden tilaajapäällikkö Leena Harjula.

Myös kotihoidon asiakkaita on jo tiedotettu tulevasta muutoksista. Harjulan tietoon ei ole tullut, että asiakkaat suhtautuisivat vastahankaisesti ulkoistamissuunnitelmaa kohtaan.


Kilpailutus keväällä

Kaupunki toteuttaa yrittäjien kilpailuttamisen ensi keväänä. Nyt kilpailuttamista suunnitellaan.

-Tarjouspyynnöt ovat seuraava askel eteenpäin. Meidän on kehitettävä mittareita työn vaikuttavuudelle. Tämä ei mene niin, että yritykset laskuttaisivat meiltä vain tehtyjä työpäiviä, Harjula sanoo.

Hämeenlinna on mukana Innovatiiviset hankinnat -hankkeessa, jossa pyritään kehittämään sosiaali- ja terveysalan kilpailutusta. Palvelun tilaajan osaamista halutaan parantaa. Hankkeen muita kaupunkeja ovat esimerkiksi Tampere, Oulu ja Mikkeli.

-Myös palvelun tuottajia on mukana hankkeessa, Harjula kertoo.

Kilpailutusta ei siis toteuteta sillä periaatteella, että halvin tarjous voittaa.

-Hinnallakin on tietysti merkitystä, mutta yrittäjälle maksettava hinta riippuu siitä, miten yritys onnistuu työssään, Harjula sanoo.


Hinta riippuu työn laadusta

Palvelun tuottaja antaa tavallaan lupauksen siitä, minkätasoista palvelua hän tuottaa. Jos kriteeriksi otetaan asiakastyytyväisyys, voidaan sopia esimerkiksi niin, että asiakastyytyväisyyden on oltava vähintään tasolla 4 asteikolla 1-5. Jos yritys saa paremman arvosanan, hän saa bonusta, mutta jos huonomman, se vähennetään hinnasta.

-Pyrimme siis hakemaan kannustimia sille, että työ tehdään hyvin.

Myllymäessä työskentelee nykyään 11 ja Kaurialassa 15 kotihoidon työntekijää, joista lähes kaikki ovat lähi- tai sairaanhoitajia. Kun ulkoistaminen alkaa, henkilöstö sijoitetaan kaupungin muihin pisteisiin.

-Hanke julkistettiin aikaisin juuri siksi, että on aikaa sijoittaa henkilöstöä, Harjula kertoo.

Asiakkaan kannalta kotihoidon periaatteet eivät muutu. Hoitoa saa edelleen samoin kriteerein ja maksuin kuin silloin, kun työn tekevät kaupungin omat hoitajat. Asiakkaat maksavat saamastaan palvelusta edelleen kaupungille. (HäSa)

Menot