Uutiset

Kotikisat päättyivät hopeamitaliin

Ahveniston Ampumahiihtäjien kotikilpailut alkoivat perjantaina ja päättyivät sunnuntaina mitalijuhliin. Matti Hakala nappasi päätöspäivänä miesten yhteislähtökilpailussa hopeamitalin viikonlopun tuplavoittajan, Aavasaksan Urheilijoiden virolaisvahvistuksen Kalev Ermitsin, jälkeen.

– Sakkoja tuli vähän liikaa. Sijoitus on ihan ok, mutta paremmin olisi pitänyt pystyä ampumaan. Muilla oli parempia suksiakin, mutta jaksoin kuitenkin hiihtää ihan hyvin. Päivä oli melko hyvä, SM-hopeamitalisijan tyynesti vastaan ottanut Hakala kommentoi.

Hakala ampui sunnuntaina viisi hutilaukausta. Makuulta hän pummasi kolmesti ja pystystä kahdesti. Ensimmäinen pystypaikka oli ainoa, jossa ahvenistolainen ampui nollat.

– Makuuammunta oli tänään hankalaa. Siitä kaksi ja yksi hutia on vähän liikaa. Tosin mestari ampui samat sakot kuin minä, mutta hiihto oli hänellä parempaa, Hakala myönsi.

Koivunen lähellä mitalia

Mikael Koivunen täydensi AAH:n vahvaa panosta neljännellä sijallaan. Nuorten arvokisakävijä hävisi miesten SM-pronssin kokeneelle Jurvan Urheilijoiden Timo Antilalle noin viisikymmentä sekuntia.

– Neljäskin sija maistuu hyvältä, mutta parempaakin taas tarjottiin. Tämä oli minulle kolmas tai neljäs kilpailu miehissä. Se oli ihan hyvä näyttö ensi vuotta ajatellen. Tiesin kyllä, että muut ovat aika lähellä. He eivät hiihdä hirveästi kovempaa, ja olen ollut tällä kaudella hyvässä kunnossa, mietti Koivunen.

Koivunen edusti Suomea talven aikana kaksissa nuorten arvokilpailuissa.

– Omat arvokisoista EM-kisat olivat kaksi kuukautta ja MM-kisat kuukausi sitten. Sen jälkeen olen ottanut vähän lunkimmin, Koivunen kertoi.

Hän osallistui yleisen sarjan SM-yksilökisaan jo viime kaudella.

– Viime vuonna hiihdin saman matkan Oulussa, mutta se kaatui silloin sakkoihin.

AAH:n Atte Kiskola oli kilpailun yhdestoista, Jari Ritvaniemi 15:s ja Henri Lehtomaa 20:s. RIihimäen Kiskon Tuomo Savonmäki oli 21:s ja Arttu Salonen 22:s.

Mäkäräinen jaksoi tuplamestariksi

Naisten yhteislähtökilpailun voittaja Kaisa Mäkäräinen sai lauantain pikakilpailua kovemman vastuksen, kun Suomen toiseksi paras naisampumahiihtäjä Mari Laukkanen toipui kilpailukuntoon. Mäkäräinen kuitenkin otti viikonlopun toisen mestaruutensa reilun minuutin erolla Enon Kisa-Poikien Laukkaseen.

– Ihan kauheata. Aikamoista masokistin hommaa tämä on, mutta selvisin kuitenkin, kauden kisojen väsyttämä Mäkäräinen huokaili.

Ahveniston moottoriradalle lauantain tavoin saapunut runsaslukuinen yleisö siivitti maajoukkuenaisia eteenpäin.

Reilussa johdossa ollut Mäkäräinen ampui viimeisellä pystypaikalla kolme hutia, ja kilpailusta oli tulla tiukka.

– Onneksi Mari vähän auttoi ja ampui myös sakkoja. Minulla ei ollut keskittyminen kohdallaan, ja tuultakin oli jonkin verran. En tiedä, mitä tapahtui. Kolmannen laukauksen jälkeen mietin, että käy vielä huonosti, mestari huokaili.

Laukkanen ampui yhtä monta hutia, ja Mäkäräinen sai hiihtää reiluun voittoon. Puhtaalla ammunnalla Laukkanen olisi päässyt heti Mäkäräisen kantaan viimeiselle kahden kilometrin lenkille.

– Olisi ollut kauheaa, jos viimeisen ringinkin olisi joutunut luukuttamaan. En olisi varmaankaan jaksanut taistella, mutta hyvä näin, Mäkäräinen sanoi.

Maailmancupin voittaja nauttii myös kotimaan kilpailuista. Ahveniston moottoriradalla oli sunnuntainakin paljon yleisöä.

– Ihmiset ovat kuitenkin seuranneet kilpailuja paljon televisiosta. Hauskaa, että he löytävät paikalle myös livenä, Mäkäräinen kiitteli hämeenlinnalaisia.

Laukkanen haki täysosumaa

Laukkanen myönsi, että hän otti viimeisellä ampumapaikalla tietoisen riskin.

– Kuulin, että Kaisa otti kolme hutia. Tiesin, että minun pitää olla nopea ja ottaa riskiä. Keskinkertainen ei olisi riittänyt. Riski kuuluu tähän lajin, mutta tällä kertaa ei kantti kestänyt, Laukkanen sanoi.

Ahveniston Ampumahiihtäjien Jessika Rolig oli ensimmäistä kertaa SM-tasolla samalla viivalla aikuisten kanssa yksilökilpailussa. Sijoitus oli lopulta yhdeksäs.

– Alku lähti hyvin (0 ja 1 hutia). Luotan pystyammuntaani, mutta jalat taisivat täristä raskaan kelin jälkeen sen verran, ettei siitä tullut mitään. Halusin keskeyttääkin, mutta valmentajani ei antanut, Rolig hymyili.

Mäkäräisen ja Laukkasen kanssa oli mukava olla samalla viivalla.

– Kovaahan he menevät. Töitä pitää tehdä kovasti, jotta pääsen parin vuoden päästä tuohon vauhtiin, hämeenlinnalainen sanoi. (HäSa)

Asiasanat