Julkaistu: 30.03.2008 23:01

Ksylitoli ehkäisee tehokkaasti lasten korvatulehduksia

  • Virran perheessä korvatulehdus on tuttu vaiva. Saija Virta käytti viisivuotiaan Helkan Pertti Pitkäsen vastaanotolla torstaina. Tutkimus osoitti, että Helkan molemmat korvat olivat tulehtuneet.
    Virran perheessä korvatulehdus on tuttu vaiva. Saija Virta käytti viisivuotiaan Helkan Pertti Pitkäsen vastaanotolla torstaina. Tutkimus osoitti, että Helkan molemmat korvat olivat tulehtuneet.
Vaikutuksia on ainoastaan, jos purukumia pureskellaan päivittäin.

Jatkuva ksylitolin käyttö ehkäisee lasten korvatulehduksia tehokkaammin kuin mikään muu käytettävissä oleva keino.

Oulun yliopistossa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet ksylitolin vähentävän korvatulehdusten ilmaantumista jopa 40 prosentilla.

- Tällaisiin tuloksiin ei päästä millään muulla keinolla. Esimerkiksi välikorvien putkituksella ja kitarisojen poistolla, kun ne tehdään yhdessä, vähenemä on 30 prosentin luokkaa, sanoo lastentautiopin professori Matti Uhari Oulun yliopiston lastentautien klinikalta.

Ksylitolin teho korvatulehdusten ehkäisijänä perustuu siihen, että sokeriyhdisteellä on nenänielussa oleville bakteereille epäsuotuisia vaikutuksia. Bakteerit eivät esimerkiksi pysty kiinnittymään limakalvojen pinnalle eivätkä ne pysty lisääntymään normaaliin tapaan.

Ksylitolia on jo pitkään suositeltu hammashuollossa, sillä sen on todettu ehkäisevän reikiintymistä ja katkaisevan happohyökkäyksen. Korvatulehdusta aiheuttaa tavallisimmin streptococcus pneunomia -bakteeri, joka on sukua hampaiden reikiintymistä aiheuttaville bakteereille.

Purukumi tehoaa, pastilli ei

Ksylitolin tehoa korvatulehdusten ehkäisyssä on tutkittu päiväkoti-ikäisillä lapsilla 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Ksylitolia annettiin lapsille sekä mikstuurana että purukumina.

- Meille oli väitetty, että juuri purukumi olisi tässä asiassa se oleellinen juttu. Mutta sekä mikstuura että purukumi tehosivat yhtä hyvin.

Ksylitolipastillien teho sen sijaan jäi selvästi purukumia ja mikstuuraa heikommaksi. Arkielämässä korvatulehduksia voidaan siis ehkäistä ainoastaan ksylitolipurukumin avulla, sillä mikstuuraa ei ole saatavilla.

Jotta ksylitoli todella ehkäisisi korvatulehduksia, tulisi ksylitolituotteita pureskella päivittäin ja aina aterian jälkeen. Tutkimuksissa lapset saivat ksylitolia viisi kertaa päivässä.

- Ksylitolipurukumia voidaan tarjota yleensä runsaan vuoden ikäiselle lapselle, mutta nuorin meidän tutkimuksessamme mukana ollut oli kahdeksan kuukauden ikäinen.

Haittavaikutuksia ksylitolilla ei Oulun yliopiston tutkimuksissa todettu.

Kierre voi aiheuttaa oppimisvaikeuksia

Korvatulehdukset ovat pikkulapsilla yleinen riesa, ja lähes jokainen lapsi sairastaakin yhden korvatulehduksen jossain vaiheessa. Koska tulehdukseen liittyy aina merkittävä kuulon alenema, on vaiva kiusallinen, jos lapsi joutuu kierteeseen.

- Jos alle kolmevuotias lapsi, jonka sanavarasto vasta kehittyy, sairastaa yli kolme korvatulehdusta, voi se aiheuttaa kuulon hahmottamisen heikkenemistä. Tällä taas voi olla vaikutuksia kouluiässä. Pojilla vaikeudet näkyvät lukemisessa, tytöillä lukemisessa ja matematiikassa.

Suomessa korvatulehdukset hoidetaan nykyään niin tehokkaasti, että pysyviin kuulovaurioihin tauti ei enää johda.

Valtakunnallisia suosituksia ksylitolin käytöstä juuri korvatulehdusten ehkäisyssä ei ole. Matti Uharin mukaan näin on siksi, että ksylitolin annostelu on vielä ongelma.

Mutta onko purukumille sitten kehitteillä helpommin annosteltavaa vastinetta?

- Maailmalla on mielenkiintoa, sanotaan näin, Uhari toteaa. (HäSa)

Noin 9700 lasta sai viime vuonna vammaistukea psyykkisen kehityksen häiriön vuoksi.Kelan tilastojen mukaan psyykkisen kehityksen häiriön vuoksi vammaistukea saavien lasten määrä on kasvanut 10 vuodessa peräti 43 prosenttia.Alle 16-vuotiaan vammaistukea sai vuoden 2017 lopussa yhteensä 34 900 lasta.