Julkaistu: 29.11.2007 23:02

Energiapuu pinoon yksinkertaisella monitoimilaitteella

Hydraulikäyttöinen koura karsii, katkoo, kaataa ja kuormaa.

Serkukset, hattulalainen maanviljelijä Jari Vuorimaa ja kuopiolainen koneinsinööri Mikko Junttila ovat puolentoista vuoden ajan ideoineet, rakentaneet ja kokeilleet tavallisen traktorin kuormaajaan kytkettävää pienpuun korjuuseen sopivaa monitoimikouraa.

- Tavallisen maataloustraktorin hydrauliikkaan perustuva tuote alkaa olla teknisesti valmis. Nyt sille etsitään osavalmistajia ja markkinointikanavia, sanoo Jari Vuorimaa.

- Nykyisillä öljyn ja sähkön hinnoilla energiapuun käyttö kasvaa varmasti muuallakin kuin maatiloilla. Metsissä riittää harvennettavaa ja pellonreunat ja ojanpientareet tuottavat sopivaa polttopuuta enemmän kuin monella tilalla ehditään korjata ja polttaa.Puu karsitaan pystyssä

Keksinnölle on haettu patentti, ja sitä on esitelty jo pari kertaa alan messuilla. Kanta-Hämeen ensiesittely on huomenna lauantaina Tyrvännössä.

Jari Vuorimaa kehuu kouraa rakenteeltaan yksinkertaiseksi ja kevyeksi. Sen asentaminen kuormaajan puomiin on helppoa, eikä se vaadi lisähydrauliikkaa.

Puomiin kiinnitetty koura kuljetetaan runkoa tyveltä kohti latvaa, ja se karsii leikkureillaan kaadettavan puun pystyyn. Sen jälkeen katkaistaan latva, jonka voi hyödyntää hakkeena. Pystyyn jäänyt oksaton runko pätkitään tai katkaistaan tyveltä, jonka jälkeen se lastataan kärryyn. Koura toimii karsijana, katkojana ja kuormaajana. Kuljettaja hallitsee laitetta traktorikuormaimen vivuilla ohjaamosta.Runko poikki puristaen

Kourassa on kiinteä terä, jota vasten hydraulisylinterillä liikkuva toinen terä puristaa rungon, jolloin se katkeaa. Vuorimaa sanoo testien perusteella, että tyveltään yli kaksikymmensenttinen puu katkeaa helposti.

Serkukset ovat laskeneet keksintönsä myyntihinnan liikkuvan viidentuhannen euron vaiheilla. Tuleviksi asiakkaikseen he ajattelevat omia metsiään hoitavat ja energiapuuta käyttävät maanviljelijät sekä urakoitsijat.

- Paitsi energiapuun korjuuseen tämä sopii myös ensiharvennuksiin. Nopeimmin rankaa syntyy koivusta ja lepästä, joiden oksat katkeavat helposti. Mutta ei laite kuuseenkaan tukehdu, vaikka sen oksat ovatkin kovempia kuin lehtipuilla, sanoo Jari Vuorimaa. (HäSa).

Noin 9700 lasta sai viime vuonna vammaistukea psyykkisen kehityksen häiriön vuoksi.Kelan tilastojen mukaan psyykkisen kehityksen häiriön vuoksi vammaistukea saavien lasten määrä on kasvanut 10 vuodessa peräti 43 prosenttia.Alle 16-vuotiaan vammaistukea sai vuoden 2017 lopussa yhteensä 34 900 lasta.