Julkaistu: 24.10.2006 07:48

Terassilämmitin hiipii hitaasti kotitalouksiinkin

  • Ravintoloissa terassilämmittimet alkavat olla jo tuttu näky. Ravintola Tawastia Bankin tarjoilija Sanna Nyrhinen vääntää lämmittimet päälle. Yksityiskoteihin ne ovat vasta hitaasti tulossa. Terho Aalto/HäSa
    Ravintoloissa terassilämmittimet alkavat olla jo tuttu näky. Ravintola Tawastia Bankin tarjoilija Sanna Nyrhinen vääntää lämmittimet päälle. Yksityiskoteihin ne ovat vasta hitaasti tulossa. Terho Aalto/HäSa
Keinoja on, jos haluaa pysyä lämpimänä parvekkeella tai terassilla syksyn viileinä iltoina. Markkinoilla on useita terassilämmittimiä, joista osa toimii sähköllä ja osa kaasulla.

Hinnat vaihtelevat melkoisesti. Sähkölämmittimet ovat halvimmat. Esimerkiksi K-Rauta myy Vähävirta-merkkistä sähkölämmitintä, jonka hinta on 99 euroa. Käyttökustannukset ovat verrattain pienet: 10-25 senttiä tunnilta.

Liikkeestä kerrotaan, että laitetta voi käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa. Yleisimmät käyttötarkoitukset ovat parvekkeen tai grillikatoksen lämmittäminen. K-raudassa laitteen myynnin sesonkiaikaa on kesä - talvea vasten myynti hiipuu.

Samaa sähkökäyttöistä Vähävirta-laitetta myydään Rautiassa. Rautiasta tosin kerrotaan, ettei terassilämmitin ole ollut mikään hittituote. Tänä syksynä laitteita on myyty tavanomaista vähemmän. Myös Rautiassa niiden menekki hiipuu syksyllä.

Starkissa terassilämmittimien kauppa sen sijaan on käynyt kohtalaisen hyvin. Aluevastaava Jukka Heikkonen kertoo, että lämmittimiä menee kaupaksi noin sata vuodessa. Tämän vuoden myyntipiikki alkoi elokuun lopussa. Laitteita on siitä alkaen myyty 60-70 kappaletta.

- Viimeiset pari vuotta on ollut kysyntää. Kyllä ne melkein heti menevät kaupaksi, kun saapuvat, Heikkonen kertoo.

Starkin mallit ovat pienehköjä, ja maksavat noin 15-30 euroa.

Oikein käytettyinä laitteet ovat turvallisia

Terassilämmittimet sopivat käytettäviksi pienillä, 10 tai korkeintaan 15 neliömetrin kokoisilla alueilla. Moni lämmitin on infrapunalämmitin, joka ei varsinaisesti lämmitä tilan ilmaa. Infrapunasäteet lämmittävät ihmisiä ja esineitä, joihin ne osuvat.

Turvallisuutta ei tarvitse murehtia - siitä huolehtii terassilämmittimien automatiikka. Laitteessa on roiskesuoja eli jos se kastuu, laite sammuu. Samoin käy, mikäli laite kaatuu tai ylikuumenee.

Rautia vakuuttaa, että laite on turvallinen, kunhan sitä käytetään oikein. Lämmittimen välittömässä läheisyydessä ei ole syytä säilyttää mitään, mikä saattaisi syttyä tuleen. Sitä ei pidä myöskään turhaan kosketella. Laitetta on syytä pitää katetussa tilassa, sillä roiskesuojasta huolimatta sen ei olisi hyvä kastua.

Kaasulämmitin sopii isompaan tilaan

Hobby Hallissa on puolestaan myynnissä Sun Force -kaasulämmitin, jonka hinta on jo hivenen korkeampi: 259 euroa. Kaasua laite käyttää korkeintaan 360 grammaa tunnissa.

Veli-Matti Väisänen Hobby Hallin teknisestä neuvonnasta vertaa kaasulämmittimen kulutusta pieneen grilliin.

- Kaasukäyttöisen terassilämmittimen teho on viisi kilowattia. Kahdeksan kilowatin tehoisella grillillä grillaa varmasti koko kesän, jos on iso pullo.

Terassilämmittimien käyttö painottuu Väisäsen mukaan syksyyn ja kevääseen.

- Pimeys tuo siihen oman kivan lisänsä.

Kaasukäyttöisen terassilämmittimen käyttäminen on Väisäsen mukaan turvallista. Laitteessa on liekinvarmistin eli jos tuli sammuu, sammuu myös kaasuliekki.

- Fyysistä lämpöähän se tuottaa, joten sijoitusta on mietittävä. Laite on tarkoitettu ehdottomasti ulkokäyttöön. Vapaa ilmankierto on tärkeää. Laitteet näyttävät niin kotoisilta, että ihmiset ajattelevat joskus laittavansa ne vaikka kellariin. Mutta se on aivan kamala ajatus! Väisänen teroittaa.

Kaasulämmitin toimii hieman eri tavalla kuin sähkölämmitin. Infrapunalämmittimien teho on yleensä pienempi. Kaasulämmitin lämmittää ennemminkin ilmaa kuin ihoa. Hobby Hallissa myynnissä oleva malli lämmittää jopa 20 neliömetrin kokoisen alueen.

Väisänen myöntää, ettei terassilämmitin ole erityisen suosittu tuote. Hänen tuntumansa mukaan lämmittimiä on kotitalouksissa melko vähän.

- Ei niitä varmaan hirveästi ole. Kaupallisessa käytössä niitä on enemmän. Aika iso terassi pitää kuitenkin olla. (HäSa)Laitteet näyttävät niin kotoisilta, että ihmiset ajattelevat joskus laittavansa ne vaikka kellariin. Mutta se on aivan kamala ajatus. Veli-Matti Väisänen, Hobby Hallin tekninen neuvoja
HIM. Kuva: Ville Juurikkala

Valokuvaaja Ville Juurikkalan HIM-yhtyeestä kertova valokuvanäyttely tulee esille legendaariseen Morrison Hotel Galleryyn New Yorkiin marraskuussa.Morrison Hotel Gallery on maineikas, rock-valokuvaukseen profiloitunut galleria, jota voi luonnehtia eräänlaiseksi rock-valokuvauksen Rock and Roll Hall

Suomalaiset ovat melko innokkaita nettideittailijoita, paljastaa nettideittipalvelu Happypancaken teettämä tutkimus.Palvelun teettämän kyselyn mukaan lähes 30 prosenttia suomalaisista on kokeillut nettitreffailua.Kumppanin etsiminen verkossa on yhä enimmäkseen alle 45-vuotiaiden juttu, mutta yhä use

KUVA: Jussi Leinonen, arkisto

Hämeen poliisi on saanut valmiiksi Hartolassa elokuun alussa tapahtuneen aseellisen uhkauksen tutkinnan.Poliisille entuudestaan tuttu 26-vuotias paikallinen mies osoitteli aseella marketin pihassa ja sisällä useita henkilöitä lähietäisyydeltä.Ennen kaupan pihaan menoa mies oli soittanut itse hätäkes

Kuluttajille kertyi kuluvan vuoden tammi-syyskuussa noin 1,3 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää, joka on noin 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Kuluttajille kertyi kuluvan vuoden tammi-syyskuussa noin 1,3 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää, joka on noin 16 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.Sen sijaan maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärän kasvu on tasaantunut.