Julkaistu: 10.10.2006 07:48

Vesipula on hellittänyt - ainakin hetkeksi

Hämeenlinnan Harvoilassa asuva Leena Ruoppa kokeilee mittakepillä kaivon vesitilannetta jo huomattavasti huolettomammin kuin pari kuukautta sitten. Tuolloin ei kaivon pohjalla nimittäin ollut paljon 30 senttiä enempää vettä.
-Kun sateet alkoivat, helpotti tilanne heti, Ruoppa kertoo ja vilkaisee keppiä, joka näyttää vettä nyt olevan jo noin puolentoista metrin verran.
Kesän aikana vettä ajettiin kaivoon muutamaan otteeseen Luolajassa sijaitsevasta vesipostista ja veden käyttöä pihtailtiin. Ruoppa kertoo keränneensä keittiössä käytetyt vedet kasvien kasteluun.
-Nyt on eletty jo ihan normaalisti pari-kolme viikkoa. Ei tarvitse enää miettiä, että peseekö pyykkiä vai ei, Ruoppa hymyilee.
Kaivojen vesitilanne on helpottanut ilmeisesti myös muualla. Jari-Pekka Heikkilä Idänpään ja ympäristön vapaapalokunnasta kertoo, että viikon aikana vettä ei ole tarvinnut ajaa ihmisille enää juuri lainkaan.
-Siihen asti oli kyllä keikkaa aika suurelle alueelle. Nyt sateet ovat ilmeisesti vaikuttaneet, kun ei ole joka päivä tarvinnut olla ajamassa, Heikkilä tuumii.
Pohjavesien lasku hidastunut
Vaikka kaivoihin on vettä kerääntynytkin, eivät sateet ole vielä yleisemmin vaikuttaneet pohjaveden korkeuteen.
Suomen ympäristökeskuksen mukaan syyskuun aikana nousua havaittiin hieman sateisimmilla alueilla olevissa moreenimuodostumissa, mutta muualla pohjaveden pinnat laskivat edelleen.
Hydrogeologi Petri Siiro Hämeen ympäristökeskuksesta kertoo, ettei tarkkaa mittaustietoa parilta viime viikolta vielä ole, mutta epäilee, etteivät pohjavedet Kanta-Hämeen alueella ole vielä lähteneet nousemaan.
-Lasku on kuitenkin hidastunut. Vaatii kunnon sateita, että pohjavedet lähtevät nousemaan, Siiro kertoo.
Suuremmissa pohjavesimuodostumissa veden korkeus on Siiron mukaan puolisen metriä keskiarvoa alempana. Vettä pitäisikin tulla mahdollisimman paljon, että tilanne kohentuisi.
-Ei ihan normaalit syyssateet auta, Siiro huomauttaa.
Vettä toivotaan ennen routaa
Kohtalaisen määrän lisäksi vettä pitäisi tulla taivaalta mahdollisimman pian, tai ainakin ennen kuin maaperä routaantuu. Silloin ei vesi nimittäin pääse enää imeytymään pohjavedeksi.
-Jos vettä ei syksyllä imeydy tarpeeksi, niin talvella tulee kyllä ongelmia kaivojen kanssa, Siiro uskoo.
Leena Ruoppa toivoo, että vettä riittäisi kaivossa talven yli kevääseen, jolloin pohjavettä alkaa taas kertyä lumien sulamisen myötä.
-Kaikkien ikävintähän se on, jos talvella vesi loppuu, Ruoppa tuskailee. (HäSa)

Noin 9700 lasta sai viime vuonna vammaistukea psyykkisen kehityksen häiriön vuoksi.Kelan tilastojen mukaan psyykkisen kehityksen häiriön vuoksi vammaistukea saavien lasten määrä on kasvanut 10 vuodessa peräti 43 prosenttia.Alle 16-vuotiaan vammaistukea sai vuoden 2017 lopussa yhteensä 34 900 lasta.