Julkaistu: 02.02.2005 15:29

Terveyskeskuksen odotustiloissa kuvaaminen ei ollut salakatselua

Valokuvaaminen terveyskeskuksen odotustiloissa ei ole Tampereen käräjäoikeuden mukaan rikoslain tarkoittamaa salakatselua. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen, jossa tamperelaiselle valokuvaajalle vaadittiin rangaistusta Hatanpään päivystysaseman odotustiloissa kuvaamisesta.

Valokuvaaja kuvasi päivystysaseman potilaita journalistisessa tarkoituksessa viime vuoden toukokuussa. Odotushuoneessa ollut potilas ja hänen viittomakielen tulkkinsa vastustivat kuvaamista, mutta kuvaaja otti valokuvia kiellosta huolimatta.
Filmille tallentui kuva vain tulkista.

Syyttäjän mielestä odotustiloissa kuvaaminen oli rikoslain tarkoittamaa salakatselua. Laki määrää, että yleisöltä suljetussa julkisrauhan piirissä olevassa tilassa ei saa oikeudettomasti kuvata henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten.

Julkisrauhan piirissä olevia tiloja ovat esimerkiksi virastot, liikehuoneistot, toimistot, tuotantolaitokset, kokoustilat ja puolustusvoimien kasarmialueet.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen, koska kaikki salakatselun tunnusmerkit eivät täyttyneet Hatanpään päivystysaseman odotustiloissa, jonne on vapaa pääsy. Vaikka kuvaaminen oli oikeudetonta ja loukkasi kuvaamisen kohteeksi joutuneen henkilön yksityisyyttä, odotustila ei ollut lain tarkoittama yleisöltä suljettu tila. Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan terveyskeskus on julkisrauhan piirissä, mutta odotusaulassa olevien henkilöiden salakatselua koskevan suojan tarve alkaa vasta heidän siirryttyään varsinaisiin hoitotiloihin.

STT
HIM. Kuva: Ville Juurikkala

Valokuvaaja Ville Juurikkalan HIM-yhtyeestä kertova valokuvanäyttely tulee esille legendaariseen Morrison Hotel Galleryyn New Yorkiin marraskuussa.Morrison Hotel Gallery on maineikas, rock-valokuvaukseen profiloitunut galleria, jota voi luonnehtia eräänlaiseksi rock-valokuvauksen Rock and Roll Hall

Suomalaiset ovat melko innokkaita nettideittailijoita, paljastaa nettideittipalvelu Happypancaken teettämä tutkimus.Palvelun teettämän kyselyn mukaan lähes 30 prosenttia suomalaisista on kokeillut nettitreffailua.Kumppanin etsiminen verkossa on yhä enimmäkseen alle 45-vuotiaiden juttu, mutta yhä use