Julkaistu: 02.02.2005 15:29

Terveyskeskuksen odotustiloissa kuvaaminen ei ollut salakatselua

Valokuvaaminen terveyskeskuksen odotustiloissa ei ole Tampereen käräjäoikeuden mukaan rikoslain tarkoittamaa salakatselua. Käräjäoikeus hylkäsi syytteen, jossa tamperelaiselle valokuvaajalle vaadittiin rangaistusta Hatanpään päivystysaseman odotustiloissa kuvaamisesta.

Valokuvaaja kuvasi päivystysaseman potilaita journalistisessa tarkoituksessa viime vuoden toukokuussa. Odotushuoneessa ollut potilas ja hänen viittomakielen tulkkinsa vastustivat kuvaamista, mutta kuvaaja otti valokuvia kiellosta huolimatta.
Filmille tallentui kuva vain tulkista.

Syyttäjän mielestä odotustiloissa kuvaaminen oli rikoslain tarkoittamaa salakatselua. Laki määrää, että yleisöltä suljetussa julkisrauhan piirissä olevassa tilassa ei saa oikeudettomasti kuvata henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten.

Julkisrauhan piirissä olevia tiloja ovat esimerkiksi virastot, liikehuoneistot, toimistot, tuotantolaitokset, kokoustilat ja puolustusvoimien kasarmialueet.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen, koska kaikki salakatselun tunnusmerkit eivät täyttyneet Hatanpään päivystysaseman odotustiloissa, jonne on vapaa pääsy. Vaikka kuvaaminen oli oikeudetonta ja loukkasi kuvaamisen kohteeksi joutuneen henkilön yksityisyyttä, odotustila ei ollut lain tarkoittama yleisöltä suljettu tila. Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan terveyskeskus on julkisrauhan piirissä, mutta odotusaulassa olevien henkilöiden salakatselua koskevan suojan tarve alkaa vasta heidän siirryttyään varsinaisiin hoitotiloihin.

STT
Kuva: Lassi Puhtimäki

Loimaan voittoisa Eurojackpot-peli tehtiin pelaajan omilla numeroilla.Veikkauksella ei ole vieläkään tietoa voittajista. Voiton lunastusaikaa on jäljellä vielä lähes 11 kuukautta.

Väestötietojärjestelmän tietojen mukaan maistraateissa muutettiin helmikuun 2018 loppuun mennessä 1 227 aiemmin rekisteröityä parisuhdetta avioliitoksi ja solmittiin 657 uutta samaa sukupuolta olevien avioliittoa.Sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan 1.3.2017 ja mahdollisti samaa sukupuolt