Julkaistu: 18.09.2017 13:15

Leffan levitys kävi kalliiksi: satasen korvaus ja kymmenien tuhansien oikeudenkäyntikulut

Suomalaismies sai maksettavakseen yli 30 000 euron korvaukset vertaisverkossa jaetusta elokuvasta.

Miehen katsottiin loukanneen elokuvan A Walk Among the Tombstones (suom. Tanssi haudoilla) tekijänoikeuksia. Hänet tuomittiin maksamaan hyvitystä 100 euroa sekä vastapuolen oikeudenkäyntikulut 33.611,48 euroa.

Kyseessä on markkinaoikeuden kolmas ratkaisu tapauksessa, jossa oikeudenomistajat vaativat hyvitystä vertaisverkossa jaetuista televisiosarjan jaksoista ja elokuvista.

 

Mies kiisti tekijänoikeuksien loukkauksen. Hän vetosi siihen, että langatonta internet-yhteyttä oli saattanut käyttää kuka tahansa. Markkinaoikeus ei uskonut väitettä, eikä pitänyt miehen esittämää näyttöä riittävänä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Elokuvan tekijänoikeudet omistavaa Scanboxia edustava lakitoimisto Hedman Partners on nostanut markkinaoikeudessa yhteensä 16 kannetta vertaisverkkopiratismia koskevissa asioissa. Kanteista kaksi on nostettu vuoden 2017 aikana.

Hämeen Sanomat kertoi tekijänoikeuskirjeistä Sunnuntai-sivuilla (17.9.). Markkinaoikeus julkaisi ratkaisunsa viime perjantaina sen jälkeen, kun artikkeli oli jo taitossa. HÄSA

 

.

Noin 9700 lasta sai viime vuonna vammaistukea psyykkisen kehityksen häiriön vuoksi.Kelan tilastojen mukaan psyykkisen kehityksen häiriön vuoksi vammaistukea saavien lasten määrä on kasvanut 10 vuodessa peräti 43 prosenttia.Alle 16-vuotiaan vammaistukea sai vuoden 2017 lopussa yhteensä 34 900 lasta.