Uutiset

Kotimainen peruna ei lopu Hämeessä

Kun venäjänkauppa vetää tänä keväänä suomalaista perunaa ennätysmäärät, Kanta-Hämeessä kuluttajien kannattaa kysellä perunaa suoraan oman alueen tuottajilta. Parhaassa asemassa ovat kasvinviljelyagrologi Aulis Ansalehdon mukaan asiakkaat, jotka ovat jo pitkään ostaneet perunansa suoraan tilalta.

– Vaikka Lopella on Kanta-Hämeen suurimmat perunapinta-alat, ei oman kunnan perunaa löydä helposti marketeista. Osa menee suoraan tukkuliikkeille, osa myydään toreilla ja osa tiloilta.
Markkinakanavat ovat hyvin moninaiset ja kirjavat. Lopella, Lammilla, Hattulassa ja Hauholla saadaan hyvälaatuista perunaa, jolle riittää kysyntää, Lopen perunapäivillä tänään lajikevalikoimaa esittelevä Ansalehto toteaa.

Pohjanmaahan verraten Häme on pieni perunantuottaja-alue. Kova kilpailutilanne ja hankintamäärien kasvu ovat pudottaneet viljelijöiden määrää Kanta-Hämeessä ja Lopellakin viime vuosina.

Venäjän tämän talven perunapulasta huolimatta Ansalehto uskoo kotimaista perunaa riittävän ostajille. Valtalajikkeiden eli Van Goghin ja Nicolan ohella on tarjolla herkullisia ja harvinaisia lajikkeita, kunhan osaa etsiä.

Lopella vietetään tänään perunapäivää Idusta alkaen ruokapöytään. Aulis Ansalehto esittelee yli 30 eri perunalajia ja kertoo niiden soveltuvuudesta ruuanlaittoon ja viljelyyn.

Kauneimmat perunat ovat väriltään punaisia. Uutuuskaunottaria ovat Laura ja Bellarosa, mutta mukana ovat myös tutut Asterix ja Rosamunda. Sinimustia perunoita ei tällä kertaa esitellä, mutta muita harvinaisuuksia sitäkin enemmän.

Koko perheen perunapäivässä Lopen kirkonkylässä kuunnellaan lasten kanssa Hot Pois-yhtyettä, haastatellaan Aira Samulinia, nautitaan tanssiesityksistä ja ruokaillaan mainiota perinneruokaa. Tapahtumasta saattaa löytyä apu kodin pahimpaan perunannälkään. (HäSa)

Kuvat