Uutiset

Kotimuseo aukeaa vaikka sairaalan sängyssä

Hämeenlinnan historialliseen museoon voi ehkä jo ensi syksynä tutustua haistamalla, maistamalla ja koskettelemalla. Näin suunnitellaan Muistojen talossa -hankkeessa, jota tarjotaan aluksi ikäihmisten ja muistisairaiden käyttöön.

– Tarkoitus on, että kotimuseon oheismateriaaleihin voisi tutustua moniaistillisesti eli vaikkapa muistelemalla, koskettamalla ja tuoksujen kautta, museonjohtaja Tuulia Tuomi kertoo.

Lisäksi Internetiin kootaan materiaalia kotimuseoiden interiööristä ja esineistöstä. Ohjelmasta voi kuulla oppaan kertomuksen museosta, ja klikkailemalla saa lisää tietoa näyttelyesineistä.

– Ohjelmaan ja esineistöön voisi tutustua tietokoneelta vaikka laitoksissa tai sairaaloissa. Se tavoittaa niitäkin ihmisiä, joiden on vaikeaa tulla museoon, Tuulia Tuomi kertoo.

Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo on saanut Museovirastolta 16 000 euron avustuksen hankkeeseensa. Rahalla palkataan ensi syksynä viideksi kuukaudeksi museolehtori toteuttamaan projektia.

Virtuaalisen museon tausta-ajatuksena on opetusministeriön Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -ohjelma. Siinä painotetaan, että myös laitoksissa elävillä on oikeus kulttuuriin ja että heidän tavoittamisekseen on keksittävä uusia keinoja.

Myöhemmin on mahdollista soveltaa Muistojen talossa -menetelmää myös koululaisten kulttuurikasvatuksessa.

Taideteokset virtuaalisina
Riihimäen taidemuseo saa Museovirastolta 17 000 euroa virtuaalimuseonsa ensimmäiseen vaiheeseen. Tarkoitus on luoda museon kokoelmista multimediasovellus, jota museovieraat voivat tutkia museossa käydessään.

– Museon (varastoissa olevat) teokset on jo aiemmin kuvattu ja syötetty digitaaliseen muotoon. Nyt niitä tuodaan myös yleisön nähtäville, vs. intendentti Soile Haapala kertoo.

Päällimmäisinä esittelyssä ovat mm. museon nimitaiteilijat Schjerfbeck, Sallinen ja Ruokokoski. Haapalan mukaan multimediaohjelma tarjoaa tietoa ja viihdettä samassa paketissa, vaikkapa pelin muodossa.

Käytännön sovellus on vielä hämärän peitossa. Tarkoitus on kuitenkin toteuttaa hanke jo kevään ja kesän aikana. Apurahalla palkataan multimediakäsikirjoittaja sisältöä suunnittelemaan. Yhteistyössä on mukana myös Hämeen ammattikorkeakoulu.

Internetissä kokoelmatietoja ei voi ainakaan vielä julkaista tekijänoikeudellisista syistä, mutta museon sisällä ohjelmaa voi käyttää.

Forssan museo saa 18 000 euroa Muistoja kutomolta 1979-2009 -dokumentointiprojektiin ja Myllysaaren museo Valkeakoskelta 18000 euroa perusnäyttelynsä museopedagogiikan kehittämiseen.
Museovirasto jakoi kaikkiaan 435 000 euroa museoiden innovatiivisten hankkeiden tukemiseen. Tukea myönnettiin 32 hankkeelle. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic