fbpx
Kolumnit Uutiset

Kotiseuturakkaus voitti sittenkin

Kaksi vuotta ja 100 000 euroa on käytetty Riihimäen seutukunnan kuntaliitoksen selvittelyyn.

Valtio maksoi osan kustannuksista, mutta todellinen hinta kipusi paljon korkeammaksi. Virkamiehet puursivat ideoita, malleja, selvityksiä, kaavioita ja tilastotietoja. Palaverikahviakin keitettiin taatusti muutama litra.

On palattu lähtöpisteeseen. Vahvat hämäläisjuuret omaavat maalaiskunnat eivät olleet valmiita menettämään kuntansa nimeä eivätkä antamaan isännyyttä naapurikaupungille.

Sekä Lopella että Hausjärvellä perustellaan kuntaliitoksen raukeamista väärällä marssijärjestyksellä. Tosiasiassa vastustajat vain piiloutuvat valtion sote-saamattomuuden taakse.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hidas eteneminen ja jatkuva veivaaminen on mukava vetää syyksi, kun ei uskalla myöntää kotiseuturakkauden ohjanneen päätöksentekoa.

Riihimäki havahtui sote-tarpeisiinsa jo ennen kuin valtio uhkasi ajaa kunnat pakkoliitokseen ja siivitti siten myös Riihimäen seutukunnan liitoshanketta. Kaupunki irrottautui terveyskuntayhtymästä ja ilmoitti hoitavansa terveydenhuollon omana toimintanaan.

Kunnat ja kaupunki pääsivät kuitenkin sopuun ja päätyivät jatkamaan väliaikaisesti samassa terveyskuntayhtymässä.

Alkoi seudullisen sote-ratkaisun rakentaminen, joka nivottiin myös maakunnalliseen malliin. Kumpaakin on ainakin markkinoitu malleina, joiden toiminnallisuutta valtion päätökset eivät tule heiluttamaan.

Eikö seudullinen ja maakunnallinen sote-työ olekaan sitä, mitä meille kerrotaan? Miksei se kelpaa sen paremmin Hausjärvellä kuin Lopella?

Riihimäellä on seudullisessa sotessa järjestäjän rooli. Kuntaliitos olisi ratkaissut kätevästi hallinnolliset kysymykset, mutta sepä ei sopinut pienille kunnille.

Kun liitosta ei syntynyt, nyt on ratkaistava, mitä kuntayhtymälle tapahtuu. Riihimäen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pertti Mäkelä (kok.)puki pettymyksensä naapurikuntien päätöksiin kommenttiin, jossa epäili Riihimäen hoitavan asioitaan jatkossa omaa etuaan ajaen, jopa itsekkäästi.

Kommentti saattaa ennakoida, että Riihimäki vetäytyy jälleen terveyskuntayhtymästä, ryhtyy isäntäkunnaksi tai antaa naapurikuntien etsiä kumppanit muualta. Joka tapauksessa nyt on vaikea kuvitella kuntaliitoksen tuhkasta versovan hedelmällistä yhteistyötä ja uusia avauksia.

Menot