fbpx
Uutiset

Kotityön ostamisen kynnykset vielä korkealla

Itsensä piiskaaminen kuuluu suomalaisiin kansallishyveisiin. Kunnon suomalainen on maailman sivu suhtautunut torjuvasti näkemykseen, jonka mukaan elämästä on oikeus myös iloita, jopa nauttia.

Ainakin varttuneemmat sukupolvet ovat pitäneet maallista vaellustamme täällä suorituksena, jonka arvo koostuu itsekurin, kieltäymysten ja hellittämättömän ponnistelun määrästä.

Vimmaisimmillaan raatamisen ihannointi näkyy esimerkiksi rakastetun kirjailijan Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa. Työn kunnioittamisella onkin epäilemättä ollut osuutensa karun isänmaan suotuisassa kehittymisessä.

Ankarat asenteet ovat edelleen voimissaan, vaikka paljon on maassa ja maailmassa muuttunut. Arkensa rasituksiin helpotusta hankkivia viitsitään vieläkin syyllistää.

Vain vanhukset ja sairaat katsotaan oikeutetuiksi saamaan tai hankkimaan kotiinsa palveluita, eivät välttämättä esimerkiksi pitkää työpäivää tekevät lapsiperheen vanhemmat.

Esiintyypä sellaisiakin näkemyksiä, että siivouspalveluiden ostaminen alan yritykseltä on paluuta entisajan piikakulttuuriin. “Siivotkoon jokainen omat sotkunsa”, kirjoitti muuan kelpo kansalainen lehden mielipideosastossa.

Ei siis ihme, että vaurastuneessa Suomessa kotitalouspalvelumarkkinat vasta orastavat, kuten ilmenee viime viikolla julkistetusta Sitran raportista “Kotityön markkinat”. Tutkimuksen tulokset antavat kuitenkin aihetta uskoa, että kotityöpalvelut jo muutamassa vuodessa murtautuvat suomalaisten arkeen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vastaisuudessa yhä useampi harkitsee joidenkin kotitöiden teettämistä ostopalveluna, kun oman jaksamisen rajat alkavat olla vastassa.

Palvelun ostamista ei enää toivottavasti koeta laiskuutena sen kummemmin kuin leipurin, ompelijan tai putkimiehen palveluiden tai tuotteiden hankintaa.

Omaan virkaäidin elämääni toi aikanaan suurta helpotusta kaksi reipasta opiskelijatyttöä, jotka joka toinen perjantai siivosivat kotimme kiiltelevään kuntoon. Tytöt saivat työstään kunnon korvauksen, äiti ja isä aikaa vaikkapa kirjasto- tai uintireissuun lasten kanssa.

Kotityön osittaiseen korvaamiseen ostopalveluilla on tietenkin myös muita asenteellisia esteitä kuin “itse pitää kaikki tehdä” – vakaumus.

Omaan reviiriin ei välttämättä haluta päästää ulkopuolisia eikä työstä, josta itsekin jotenkin suoriutuu, haluta maksaa. Kotitalouspalveluiden verovähennykset ovat kuitenkin vuodesta 2001 alkaen madaltaneet maksukynnystä.

Jos ja kun kotitaloudet oppivat ostamaan ja tilaamaan palveluita ja alan yrittäjät kekseliäästi kehittävät palveluita lähtökohtana perheiden tarpeet , asiakkaita ja työtä alan yksityisille palveluyrityksille varmasti riittää.

Menot