Uutiset

Koukussa kalastukseen

– Ehkä kalan saaminen on kalastuksessa kivointa. Kun kalaa ottaa ylös, tuntuu hauskalta, kun se potkii. Ja tämä on hyvää ajankulua, Mikko Pietilä kuvailee harrastustaan.

10-vuotias Mikko on käynyt sisarensa Lauran kanssa keväästä asti kalakerhossa, jossa on tehty itse perhoja, pilkkejä, onkia, tapsisuojat ja pelastautumispakkaukset.

Tällä kertaa Saaristen koulun toimintakeskuksessa kokoontuvassa kalakerhossa maalataan jääpiikkejä kirkuvan punaisella ja keltaisella. Illan todellinen kohokohta on kilpakohojen valmistus. Ne ovat höyhenenkevyitä puikuloita.

– Kilpakohoilla saa kalastettua kymmenen kertaa enemmän kalaa kuin isolla styroksista tai korkista tehdyllä koholla, kerhon vastaava Arimo Matinmäki sanoo.

Koska koho on hyvin kevyt, siitä näkee pienimmänkin kalan näykkäyksen.
Sinttejä kissoille

Mitään ensikertalaisia kalamiehiä Pietilät eivät ole. Heidän vanhempansa ovat innokkaita kalastajia, ja kesämökiltä Hauholta on noussut saalista niin ongella kuin virvelilläkin.

Sisarukset veistivät kesällä puusta vieheitä ja maalasivat niitä kynsilakalla. Kaloja ei näillä tekeleillä ole vielä saatu, sillä uintilippa ja koukut puuttuvat.
Uistelemalla on sentään vonkaleita narrattu.

– Sain kaksi kuhaa. Se on mun lempikala, Mikko kertoo.

Mikko ja Laura lähtivät kalakerhoon nähtyään keväällä siitä lehdessä ilmoituksen. Kerhossa on heidän mielestään kivaa se, että saa uusia välineitä.

Ennen kesäpaussia kerholaiset olivat mukana Verkatehtaan rannassa pidetyissä onkikilpailuissa.

– Ei saatu kuin pari sinttiä. Ne annettiin kissalle, Laura sanoo.

Kirkas väri houkuttelee

Syksyllä kerhossa tehdään vielä värikoukkuja, jotka houkuttelevat kaloja oranssilla, punaisella ja keltaisella värillä.

– Värikoukut ovat nykyisin kilpailuissakin nopeimpia kalastusvälineitä. Syöttejä ei tarvita, kun kohon väri houkuttelee kalan paikalle. Niiden takia kalakilpailuissa saadaan nykyään järjettömiä saaliita. Kymmenellä kilolla ei enää pääse palkinnoille, Matinmäki paljastaa.

Kun jäät tulevat, kerholaiset lähtevät testaamaan pilkkiä ja värikoukkuja Kuhamajalle Tyrväntöön. Siellä on hyvät, matalat lahdet.

Keskiviikkoisin kuudesta kahdeksaan kokoontuvaa kalakerhoa järjestetään Kuhaveljien, Hämeenlinnan Urheilukalastajien ja Hattulan Kalamiesten Nuoret kalalle -hankkeena, jonka takana ovat Suomen vapaa-ajankalastajien liitto ja Kalamiesten Keskusliitto.

Nuorisotoimintaa pyöritetään parhaillaan neljässä kaupungissa, eli Hämeenlinnan lisäksi Porissa, Turussa ja Tampereella. Jos kokeilupaikkakunnilla riittää kalastusintoisia, niin kokeilu laajenee muihinkin kaupunkeihin.

Päivän lehti

9.4.2020