Uutiset

Koulu keskellä risteystä

Valtakunnallisesti on tänä syksynä käynnissä laaja ja ansiokas kampanjointi turvallisemman koulutien puolesta. Media kiinnittää nyt näkyvästi huomion pienien koulunkäyntinsä aloittavien ja samalla tietenkin kaikkien muidenkin koulumatkalaisten turvallisuuteen.

Hämeenlinnassa on tehty paljon hyvää työtä koulujen ympäristön liikenneturvallisuuden puolesta. Usean koulun ympäristössä on hidasteita, korokkeita, nopeusrajoituksia ja varoitusmerkkejä.

Meillä Hämeenlinnassa on ainakin yksi merkittävä poikkeus tästä ajattelusta – Ruununmyllyn koulun ja päiväkodin ympäristö, joka on liikenneympäristöltään huomattavasti vaarallisempi kuin monen muun koulun ympäristö. Koulu on siinäkin mielessä poikkeus, että osa sen toiminnoista sijoittuvat eri puolille risteystä.

Alueella liikennöi normaaliliikenteen lisäksi bussilinja, rakennuksille kiirehtivät raskaat kuorma-autot, Hätilan ampuma-alueelle kulkevat puolustusvoimien henkilö- ja kuorma-autot sekä päivittäinen henkilöautoliikenne.

Tiestö koululle on suoraa ja hyväkuntoista, mikä nostaa nopeutta alueella. Siellä seassa kulkee satoja kävellen ja polkupyörällä matkaansa taittavia koululaisia.

Ruununmyllyn koulu ja vanhempainyhdistys ovat tiettävästi yrittäneet asiaan moneen kertaan puuttua ja toivoneet hidasteita koulumatkan turvaamiseksi.

Aivan koulun tuntumassa on 30 km/h rajoitus, mutta todelliset vaaranpaikat alkavat jo Papinniityntien ja kymppitien risteyksistä. Lapsia tulee suojateille pusikoista ja pyöräteiltä – läheltä-piti -tilanteita on valitettavan usien.

Ruununmyllyn koulun rehtori lähetti , vastuullisena rehtorina ja ainoana keinonaan, tiedotteen koteihin, jossa pyydettiin keskustelemaan lasten kanssa koulumatkasta, koska alueella on tällä hetkellä runsaan rakentamisen vuoksi vilkas kuorma-autoliikenne eivätkä nopeudet näytä pysyvän rajoitusten puitteissa.

Varmasti kaikissa kodeissa tuota asiaa käydään joka aamu läpi ja muistutetaan siitä, miten koulumatka pitää tehdä, missä pitää olla tarkkana ja mitä varoa. Totuus on kuitenkin se, ettei pieni innostunut kulkija keskity matkantekoon varsinkaan ryhmissä kulkiessaan niin kuin aikuinen.

Joskus innostus on suuri ja ympäristö unohtuu samoin kuin isän ja äidin ohjeet.

Pienten matkaajien turvallisuuden kannalta Ruununmyllyn koulun liikenneympäristö olisi kartoitettava ja puututtava asiaan vielä nyt, kun mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut.

Hidasteiden ja korokkeiden rakentaminen hankaloittaa varmasti matalien bussien liikennöintiä ja katujen kunnossapitoa mutta se ei saa kuitenkaan mennä turvallisen koulumatkan edelle.

Liian monta läheltä piti -tilannetta seurannut

Hämeenlinna

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic