fbpx
Uutiset

"Kouluasiat vetoavat aina tunteisiin"

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikössä on seurattu hieman ihmeissään kylällä vellovaa koulukeskustelua. Kunnassa on talven aikana selvitetty, löytyisikö oppilaitoksen alueelta tilat, joihin voitaisiin sijoittaa Lepaan alakoulu ja päivähoito.

Kyläläiset ovat vastustaneet siirtosuunnitelmaa kiivaasti, ja samalla Hamkista ja ammatti-instituutista on esitetty monenlaisia väitteitä alkaen homevaurioista ja päätyen huumeisiin.

-Toisaalta keskustelun ymmärtää siinä mielessä, että kouluasiat ovat aina tunteisiin vetoavia juttuja, sanoo Hämeen ammatti-instituutin koulutusohjelmapäällikkö Helena Salomaa.

Hän ja Hamkin kiinteistöpäällikkö Tuomas Salonen huomauttavat, ettei Hamk ole haalimassa Lepaalle vuokralaisia, vaan on selvittänyt asiaa, kun sitä kunnasta pyydettiin.

-Me emme ole tekemässä tässä myyntityötä. Meiltä tiedusteltiin, löytyisikö täältä oppilaitoksen alueelta tilat koululle ja päivähoidolle, ja olemme selvitelleet sitä, Salomaa ja Salonen kertovat.


Tilat nytkin opetuskäytössä

Käydyssä keskustelussa on ollut epätietoisuutta siitä, mitä tiloja Hamk tarjoaa, ja esillä on ollut eri vaihtoehtoja.

Kunnalle esitetty varsinainen tarjous koskee entistä emäntäkoulun rakennusta, joka on nytkin opetuskäytössä. Tilat ovat kahdessa kerroksessa, ja kunnalle liikenisi puolet ensimmäisestä kerroksesta ja toinen kerros lähes kokonaan.

-Jos koulu ja päivähoito tänne siirtyvät, me siirrämme oman toiminnan muihin tiloihin. Mutta oppilaitosalueen nykyisten seinien sisäpuolelle mahtuvat vielä kaikki, mitään uutta ei tarvitse rakentaa, Tuomas Salonen sanoo.

Emäntäkoulun rakennus on valmistunut 1960-luvulla ja sitä on remontoitu 1980- ja 1990-lukujen taitteessa.

Salonen kertoo, ettei hän ole kuullut käyttäjiltä moitteita tilojen kunnosta. Tilat ovat siistit eikä esimerkiksi sisäilmaongelmia ole ollut. Samaa sanoo Salomaa, jonka oma työhuone on rakennuksen toisessa kerroksessa.

Lisäksi koulu ja päivähoito käyttäisivät Hamkin ruokalaa ja suurta liikuntasalia, jotka sijaitsevat eri rakennuksissa.


Silmiä ei ummisteta

Päihteiden käytöstä oppilaitoksen alueella Helena Salomaa sanoo, että opiskelijoilta vaaditaan sitoutumista päihteettömyyteen.

-Meillä on selvät säännöt, joita myös valvotaan. Väärinkäytöksiä on ollut, eikä niitä haluta hyssytellä. Mutta ei täällä todellakaan ummisteta silmiä ja anneta mennä vaan, Salomaa sanoo.

Salosen mukaan linja on pikemminkin nollatoleranssi, sillä opiskelijoita on joskus häädetty oppilaitoksen asuntolasta päihteidenkäytön takia.

-Tässä suhteessa Lepaa ei varmastikaan poikkea muista oppilaitoksista, joissa on tämän ikäisiä opiskelijoita, hän sanoo.

Jos Lepaan alakoulu ja päivähoito eivät siirry Hamkin alueelle, emäntäkoulun tilat pysyvät nykyisessä käytössä eli työhuoneina ja luokkatiloina.

-Toiminta jatkuu ennallaan, ei siinä mitään, sanoo Helena Salomaa.

-Mehän emme esimerkiksi omissa talousarvioissamme ole laskeneet mitään sen varaan, että tänne tulisi vuokralaisia, Tuomas Salonen kertoo. (HäSa)

Menot