Uutiset

Kouluissa kannustetaan epätyypillisiin ammatinvalintoihin

Naiset ovat muuttaneet monet perinteiset miesten alat naisten aloiksi.

Esimerkiksi lasinpuhaltaja- ja pintakäsittelijäopiskelijat ovat nykyisin pääsääntöisesti naisia. Toimituksetkin olivat vielä viime vuosikymmenellä miesvaltaisia, mutta pikkuhiljaa miesten määrä on vähentynyt.

Miehet sen sijaan eivät ole vallanneet naisten aloja, vaikka esimerkiksi terveydenhuoltoala ottaisi kilvan miehet vastaan.

– Mies hoitoalalla on edelleen harvinaisuus, tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen tietää.

Mäkisen mukaan kouluissa kannustetaan tekemään epätyypillisiä valintoja, mutta silti pojat pysyvät perinteisissä ammateissaan. Tytöt poikkeavat mallista.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikön Anna-Maija Lehdon mukaan naiset opiskelevat nykyisin enemmän kuin miehet ja ala kuin ala on naisistunut. Naiset etenevät urallaan vauhdilla ja itse asiassa Suomessa on naisia esimiestasolla suhteessa enemmän kuin muissa Euroopan maissa.

– Silti naisten ja miesten palkkauksessa on 20 prosentin ero miesten hyväksi, vaikka itse asiassa sen pitäisi olla toisin päin.

Lehdon mukaan palkkaero johtuu alojen välisestä eriarvoisuudesta, vaikka viime vuosina naisvaltaiset alat ovatkin saaneet parannettua asemaansa.

– Tasa-arvolain mukaan insinööri ja sairaanhoitaja ovat samanarvoisia palkkauksen suhteen. Siis periaatteessa, Lehto painottaa. (HäSa)

Lue aiheesta lisää maanantain Hämeen Sanomista.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic