Uutiset

Koulujen loma-aikoja jatketaan omilla lomilla

Koulujen loma-aikojen ulkopuolella pidetyt omat lomat eivät ole kovin suuri ongelma Hämeenlinnan kouluissa.

Rehtorit suhtautuvat lomiin pääsääntöisesti myönteisesti, mutta lomien määrän kasvu huolestuttaa.

-Lomien määrä on lisääntynyt aiemmista vuosista. Vaikea sanoa, missä vaiheessa ja miten omien lomien pitämistä pitäisi rajata, Hämeenlinnan yhteiskoulun apulaisrehtori Vesa-Heikki Mikkola miettii.

Mikkolan mukaan yksi keino hillitä lomailua loma-aikojen ulkopuolella on vanhempien valistus. Loma voi nimittäin aiheuttaa ongelmia.

-Alaluokilla ongelma ei ole kovin iso, koska luokanopettaja näkee nopeasti, jos läksyt ovat jääneet tekemättä.

Apulaisrehtorin mukaan yläkoulun puolella voi kuitenkin tulla ongelmia, jos loma osuu jakson loppupuolelle ja oppilas jää pois kokeista loman takia. Tai jos loma osuu jakson ensimmäiseen viikkoon.

-Viikon aikana voi olla kuusi tuntia samaa ainetta ja jos on pois viikon, sitä voi olla vaikea kuroa kiinni.

Mikkola on myöntänyt tämän vuoden puolella tusinan verran omia lomia. Lomat ajoittuvat pääsiäisen ja hiihtoloman yhteyteen. Yhtenäiskoulussa on 750 oppilasta.

Ruununmyllyläiset lomailevat usein

Iittalan yhtenäiskoulun rehtorin Anne Laatikaisen mukaan koulussa anotaan omia lomia harvakseltaan.

-Suhtaudun lomiin positiivisesti, vaikka olenkin sitä mieltä, että olisi vastuullista mennä lomalle koulun loma-aikana.

Ruununmyllyn koulun rehtori Suvi-Marja Holkeri-Salmesvuori toteaa, että lomien määrän kasvusta pitäisi jo alkaa keskustella.

-Lomahakemuksia tulee yllättävän paljon. Tänä vuonna omia lomia on haettu 24 oppilaalle.

Ruununmyllyn koulussa on 326 oppilasta.

Holkeri-Salmesvuoren mukaan huoltaja vastaa oppilaan opiskelusta loman aikana. Aina opiskelu ei kuitenkaan tuota tulosta ja oppilas jää jälkeen.

-Vaikka olenkin sitä mieltä, että asiasta täytyy puhua, niin asiassa on myös myönteinen puoli. Mukavaa, että perheillä on mahdollisuus matkustaa.

Lukiossa omia lomia harvakseltaan

Ojoisten koulun rehtori Pasi Rangell toteaa, että omia lomia ei pidetä häiritsevässä määrin. Koulussa on 330 oppilasta ja lomia myönnetään 10-15 kevätlukukauden aikana.

-Ymmärrän perheitä, jotka pitävät lomia loma-ajan ulkopuolella. Sesonkiaikana lomat ovat kalliita.

Lukiolaiset eivät juuri lomaile omia aikojaan. Hykin lukiossa on 211 opiskelijaa, joista seitsemälle on myönnetty oma loma. Yleensä loma ajoittuu koululoman yhteyteen.

-Lukiolaiset tietävät, että opiskelu on niin tiivistahtista, ettei lomalle voi lähteä noin vain, Hykin lukion rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén sanoo.

18-vuotiaatkaan eivät hae omia lomia, vaikka päättävätkin itse omista asioistaan. Tukkimäki-Hildénin mukaan täysi-ikäisyydestä innostunut opiskelija on pois korkeintaan yksittäisiä tunteja tai päiviä. (HäSa)