Uutiset

Koulujen loma-aikoja rakennetaan kuin palapeliä

Kati Hartikainen odottaa kolmasluokkalaista Jonne Hartikaista Tuomelan koulun edessä eskari-ikäisen Rasmus Hartikaisen sekä vaunuissa makaavan Daniel Laakson kanssa.

– Kun olin töissä, jouduin järjestelemään lomia ja töitä, että lapsilla oli aina lomiensa aikana hoitaja. Nyt kun olen kotona, niin tällaisia ongelmia ei onneksi enää ole.

Hartikainen on tyytyväinen koulujen loma-aikoihin, mutta toivoisi koulun alkavan aina maanantaina eikä keskellä viikkoa.

Kunnat saavat päättää työaikansa lähes kokonaan itse, valtakunnallisesti vain lukuvuoden päättymispäivä on määritelty.

– Tämä on tällaista summapeliä että tietty määrä koulupäiviä saadaan mahtumaan kalenteriin. Loma-aikojen määräytyminen on myös lukukausikohtaista, vaikka esimerkiksi syys- ja talvilomat ovatkin Hämeenlinnassa vakiinnuttaneet paikkansa, palvelusuunnittelija Nikke Keskinen kaupungin opetuspalveluista sanoo.

Hämeenlinnan koulujen lomia suunnitellessa mielipidettä kysytään myös naapurikunnilta sekä Koulutuskeskus Tavastialta.

Ensi vuonna ei arkivapaita

Ensi lukuvuonna Hämeenlinnan kouluissa ei ole lainkaan lauantaityöpäiviä. Toisaalta yhdestäkään arkivapaasta ei Hämeenlinnassa päästä nauttimaan.

– Monissa kunnissa oli esimerkiksi tänä vuonna itsenäisyyspäivää edeltänyt maanantai vapaa. Meillä oli kuitenkin hyvissä ajoin tiedossa, että kuudesluokkalaisten itsenäisyyspäiväjuhla järjestettiin viides päivä. Sille päivälle ei voitu siis laittaa vapaata, Keskinen sanoo.

Keskisen muistuttaa myös, että esimerkiksi kesäloma alkaa niin pian helatorstain jälkeen, ettei neljän päivän vapaa olisi tarkoituksenmukainen.

Kati Hartikaista eivät lauantaiset koulupäivät haittaisi. Koululaisten pitkät viikonloput olisivat hänelle kuitenkin mieluisia.

– Olisihan se mukavaa, jos koululaisilla olisi arkivapaita. Pitkät viikonloput olisivat luksusta, kun ei tarvitsisi viedä lapsia aikaisin kouluun, Hartikainen sanoo.

Kouluun heti uudenvuoden jälkeen

Pitkälle tammikuulle jatkuva joululoma on Nikke Keskisen mukaan ollut ongelmallinen monelle perheelle, kun vanhempien lomat loppuvat ennen koulujen alkua. Tammikuussa 2013 koulut alkavat Hämeenlinnassa jo 2. tammikuuta, eli heti uudenvuodenpäivän jälkeen.

– Otamme huomioon lomien suunnittelussa toimivan arjen sekä asukkaiden mielipiteet. Meidän lähtökohtanamme on aina lapsi, Keskinen sanoo.

Aiempaa lyhyempi joululoma epäilyttää hieman kakkosluokkalaisen Sami Haavan isää Matti Haapaa.

– Pitkä joululoma on ollut mukava, mutta onhan siinä onneksi pian taas talvilomakin. Työni on muutenkin sellainen, että yleensä lomani alkaa kun lasten lomat loppuvat. Perheen yhteistä aikaa olisi toki mukava viettää, Haapa sanoo. (HäSa)