Uutiset

Koulukaupungin maine on palautettava

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto saa 9.5.2005 päätettäväkseen 300 000 euron lisämäärärahan kouluopetukselle. Asia koskettaa kaikkia niitä hämeenlinnalaisia perheitä, joissa on kouluikäisiä lapsia.

Lisärahoituksen tarve ei ole tullut kaupungille yllätyksenä, vaan tilanne on ollut tiedossa valtuuston 2005 talousarvion hyväksymisestä alkaen.

Koulutuksen hallinnonalalle tulleella rahamäärällä ei tänä vuonna kyetä kattamaan edes sisäisten vuokrien ja henkilöstökulujen nousua. Puhumattakaan siitä, että pystyttäisiin vastaamaan yläkoulun ja lukioiden oppilasmäärän noususta aiheutuvaan opetuksen kallistumiseen.

Ellei lisämäärärahaa tule, koulut aloittavat syksynsä jälleen säästöillä. Säästöt tuntuvat kohtuuttomilta, sillä kantahämäläisistä kunnista Hämeenlinna käyttää jo nyt vähiten rahaa oman opetuksensa järjestämiseen. Vuosikatteensa perusteella Hämeenlinna on Kanta-Hämeen kunnista vaurain. Kyse on siis kaupungin tekemistä arvovalinnoista.

Mistä säästöt on enää edes mahdollista tehdä?

Hämeenlinnan koulutoimi on saanut viime aikoina saanut osakseen ikävää julkisuutta. Sitä ei meistä olisi kukaan toivonut.

Koulussa työtään tekevät tietävät, että valvovien silmäparien määrällä on olennainen merkitys sille, millaiset käytännön mahdollisuudet opettajalla on huomata ja puuttua tehokkaasti kiusaamiseen tai häiriköintiin.

Toivottavasti jokavuotinen säästäminen ei aiheuta vastaavanlaisia otsikoita tulevaisuudessa lisää.

Hämeenlinna on historiallisesti ollut hyvän koulukaupungin maineessa. Oppilaat, vanhemmat ja opettajat odottaisivat sitä jatkossakin!

Kaija-Leena Savijoki

OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja

Päivän lehti

24.1.2020