Uutiset

Koulukiusaamista vai kouluväkivaltaa?

Koulukiusaaminen määritellään milloin mitenkin. Tästä esimerkkinä Singa Polvi määritteli (HäSa 28.10.2005) koulukiusaamisen muuten kyllä hyvässä kirjoituksessaan ”tahalliseksi, toistuvaksi ja samaan henkilöön kohdistuvaksi toiminnoksi”. Tämän määritelmän mukaanhan esimerkiksi luokkatoverin kannustaminen voidaan tulkita koulukiusaamiseksi. Tätä ei tietenkään tarkoitettu. Pitäisikö puhuakin ennemmin kouluväkivallasta?

Kouluväkivalta on vakava asia. Sen entiset uhrit kertovat esimerkiksi, että heidän on usein vaikeata luottaa toisiin ihmisiin tai tuntea itseänsä arvokkaaksi. Pahimmassa tapauksessa kouluväkivalta heijastuu sen kohteeksi joutuneen henkilön koko loppuelämään.

Puhekielessä kiusoittelu ja vakava kiusaaminen (=väkivalta) sotketaan hyvin usein keskenään. Kun harmiton kiusoittelu ja toisen jatkuva vakava syrjiminen ja ahdistelu – henkinen tai fyysinen – laitetaan saman termin alle, raja niiden välillä hämärtyy väkisinkin.

Kyse on tietysti kahdesta täysin eri asiasta, joista toinen on jossain määrin jopa normaalia ja hyväksyttävää, toisen vaatiessa aikuisten välitöntä puuttumista.

Lapsen on varmasti vaikeaa erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan, koska a.) puhekielessämme sotkemme ne jatkuvasti keskenään ja b.) aikuisetkaan eivät aina osaa näitä erottaa. Aikuisten on tässäkin kasvatuksen keinoin osoitettava selkeästi, missä rajat kulkevat.

Koulukiusaaminen on huono ja jotenkin laimea sana kouluissa tapahtuvalle fyysiselle ja henkiselle väkivallalle.

Kouluväkivalta-sanan ongelmana voi ehkä olla, että siitä tulee mieleen liiaksi fyysinen väkivalta eli nyrkkitappelut, painiminen, tönimiset yms. Siitä huolimatta esitän, että alamme puhua kouluväkivallasta.

Jos sana nyt tuokin monille mieleen lähinnä fyysisen väkivallan, kukaan ei meitä estä laajentamasta käsityksiämme! Uskon, että näin kaikki osapuolet ymmärtäisivät paremmin asian vakavuuden ja se velvoittaisi sitä kautta puuttumaan entistäkin tehokkaammin fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan. Jokaisella lapsella on oikeus väkivallattomaan koulunkäyntiin.

Mikko Valtonen

Turenki, Janakkala

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic