Uutiset

Koulun säilyttäminen kyläsuunnitelman ytimenä

Alvettulan koulussa kyläläiset löivät maanantai-iltana korttia pöytään käynnistellessään uuden kyläsuunnitelman laatimista.

Käsissä eivät olleet kuitenkaan tavalliset pelikortit, vaan uutukaiset Kestävä kylä -pelikortit, joissa olevien teemojen avulla ilmaan heiteltiin ajatuksia oman kylän kehittämiseksi.

Alvettulan kyläyhdistyksen puheenjohtajan Reijo Saastamoisen käsiin osui muun muassa kortti, jonka otsikkona oli Suhtautuminen liikenteeseen.

-Liikenneturvallisuus on ollut ongelma iät ja ajat tällä kylällä. Kevyen liikenteen väylän rakentaminen on kirjattu edelliseen kyläsuunnitelmaan vuonna -83, eikä vieläkään ole katselmuksista huolimatta mitään tapahtunut. Lapset kävelevät kouluun ajoradalla ja hyppivät lumipenkkoihin, kun autoja tulee, Saastamoinen valittelee.

Liikenneturvallisuus ei kuitenkaan ole kyläläisten päähuolenaihe. Kyläsuunnitelmaan asukkaat haluavat jämäkkää tekstiä kyläkoulun puolesta.

-Huolestuttavin taistelu käydään kyläkoulusta. Jos koulu lähtee, kylä kuolee ja olemme taas nollapisteessä.

-Ei tänne enää silloin muuta uusia asukkaita, joilla on lapsia, komppaa vieressä Raili Laine.

Koulun kohtaloa jännitetään kevääseen

Kyläläiset järkytti taannoinen Hämeenlinnan kaupungin suunnitelma lopettaa luokat 3:sta 6:een.

Vastarinta tuotti koulun tulevaisuutta pohtivan toimikunnan, jossa on kaupungin lisäksi edustus kyläyhdistyksestä ja vanhempainyhdistyksestä. Toiveena on, että oppilaita ei siirrettäisi, vaan koulua jopa laajennettaisiin teknisillä tiloilla ja pesutiloilla.

-Keväällä asiasta pitäisi tulla päätös, jota on jo siirretty pari, kolme kertaa. Siihen asti joudumme jännittämään, Reijo Saastamoinen kertoo.

Päätös vaikuttaa myös koulun yläkerrassa toimivien eskarien ja koulun viereisessä rivitalossa toimivan päiväkodin kohtaloon. Koulussa oppilaita on 45, eskareita 7 ja päiväkotilapsia parikymmentä.

Lähiruokaa ja lähipalveluja kaivataan

Kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Pirjo Ervasti-Saksala haluaisi kyläsuunnitelmaan kirjauksia lähiruoan puolesta.

-Haluaisin ostaa kylältä näillä pelloilla viljellystä viljasta leivottua leipää ja näistä järvistä pyydettyä kalaa. Kesätorikin olisi kiva. Ei tänne mitään vaatekauppoja kaivata.

Niin Ervasti-Saksala kuin eläkkeellä oleva Raili Lainekin vaativat, että kerran viikossa väkeä Hauhon keskustaan kuskaavaa kyläbussia eikä kaksi kertaa viikossa piipahtavaa kauppa-autoa ainakaan lopetettaisi.

-Myös yhdistystoiminta koetaan täällä tärkeäksi, että saamme äänemme kuuluviin jo koulunkin puolesta. Lähipalvelut ovat tosi tärkeitä, sanoo koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja ja kyläkauppias Marianne Niiranen.

Kyläsuunnitelma on strategiapaperi

Alvettulan kyläyhdistys päivittää lähes 30 vuotta vanhaa kyläsuunnitelmaa.

Yhdistyksen sihteeri ja kyläsuunnitteluvastaava Sara Löyttyjärvi kertoo, että se toimii ikään kuin kyläesitteenä.

-Se on meille strategiapaperi. Olemme yhdessä miettineet, miltä Alvettula näyttää tulevaisuudessa. Siitä on helppo näyttää kaupungille ja uusille asukkaille, että näin me haluamme kehittää kyläämme. (HäSa)