fbpx
Uutiset

Koulurakentamisen siirtäminen herätti puheet kuntaliitoksesta

Ryttylän koulun rakentaminen lykkääntyy jälleen vuodella. Kyläläisten viime vuonna esittämä pelko toteutuu. Hausjärven kunnan taloustilanne vaatii kunnanjohtaja Päivi Terävän mukaan kalliin hankkeen venyttämistä. Uusi koulu valmistuu vasta elokuussa 2016.

Ryttyläläiset kokoontuivat torstai-iltana sähkökatkosta piittaamatta kyläiltaan tenttaamaan kunnan päättäjiä ja virkamiehiä. Nykyisen koulun heikko kunto, home-epäilyt ja käytöstä poistetut suihkut haittaavat koululaisten elämää eikä tieto uuden koulun rakentamisen siirtymisestä ilahduttanut.

-Jo heti keväällä aloitetaan nykyisen koulun tilojen pahimpien puutteiden korjaaminen. Siihen käytetään 200 000-400 000 euroa, vakuutti Hausjärven kunnaninsinööri Paavo Vuori.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anne Kerko paljasti, että jo ennen korjausta kyläyhdistys marssittaa omalla kustannuksellaan homekoirat nuuskimaan koulun ja päiväkodin tiloja.

Kylä vaatii kuntaliitosta

Tunteet käyvät Ryttylässä nyt niin kuumina, että osa asukkaista on valmis liittämän vähintäänkin Ryttylän ellei koko Hausjärveä osaksi Riihimäkeä tai Janakkalaa. Koulun rakentamisen toteuttamista epäilivät kokouksessa jopa kunnanvaltuuston jäsenet.

-Epäilen vahvasti, toteutuuko koulun rakentaminen edes nyt suunnitellussa aikataulussa. Viime vuonna istuimme täällä kuulemassa, että hanketta on lykättävä. Nyt olemme jälleen samassa tilanteessa. Rakennetaanko koulua lainkaan? kysyi kunnanvaltuutettu Erkki Pokkinen (sd.).

Myös Leila Peltonen (sd.) epäili vahvasti, ettei koulun rakentamispäätöstä synny.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä muistutti, että kunnanvaltuusto tekee päätökset. Hän ihmetteli valtuutettujen uskonpuutetta omaan työskentelyynsä.

Koululaisten vanhemmista Simo Rantanen vaati kunnassa käytävän keskustelua kuntaliitoksesta.

Simo Rantanen sai sivistystoimenjohtaja Markku Torttilalta kirpakan vastauksen. Torttila muistutti, että Hämeenlinnassa liitoskuntien kouluilla koulutuksen taso on romahtanut suurten ryhmien ja minimituntimäärien vuoksi.

Rantanen sai kunnanisien ja päättäjien vakuutteluista huolimatta lähes puolet kyläillan väestä nostamaan kätensä ylös ja kannattamaan kuntaliitosta.

Päiväkoti saadaan ajallaan

Ryttylän uuden päiväkodin rakentaminen, nykyisen päiväkodin korjaaminen koulutiloiksi ja uuden koulun rakentaminen tulevat maksamaan 11,4 miljoonaa euroa.

Kunnanjohtaja Päivi Terävä yhdessä kunnanhallituksen puheenjohtajan Risto Tiippanan kanssa todistelivat ryttyläläisille kunnan velkaantuvan liian nopeasti, jos kaikki toteutetaan vuosien 2012-2015 aikana.

Päiväkodin rakentaminen alkaa aikataulussaan ensi kesänä. Seuraavana kesänä aloitetaan nykyisen päiväkotirakennuksen korjaus. Sen valmistuessa vuonna 2014 pidetään vuoden tauko ennen kuin vanha koulu puretaan ja uutta aloitetaan.

Koulun rakentamisen ajaksi oppilaat sijoitetaan evakkotiloihin parakkeihin.

Hausjärven kunnanvaltuusto päättää jouiukuussa investointiohjelmasta, jossa aikataulutetaan ensi vuoden päiväkotirakentaminen. Koulun rakentamisesta päätetään vasta syksyllä 2014. (HäSa)

Menot