Uutiset

Kouluruoka on kotiruokaa monipuolisempaa

Alle kouluikäiset lapset ja ikäihmiset ovat tyytyväisimpiä heille tarjottuihin aterioihin. Alakoululaisetkin syövät pääosin kiltisti mitä tarjotaan, mutta yläluokilla kouluruoka ei maistu enää läheskään yhtä hyvin.

Hämeenlinnassa asiakastyytyväisyys koulu- ja laitosruokaan on valtakunnallista keskitasoa, selvisi ruuat tuottavan Linnan ateria oy:n asiakasseminaarissa torstaina.

-Keskimääräisesti tilanne on muihin Suomen kouluihin verrattuna ihan normaali, mutta meillä on poikkeuksellisen isoja koulukohtaisia eroja. Koska ruoka on samaa, syyn täytyy löytyä esimerkiksi ruokailutilojen viihtyisyydestä, toimitusjohtaja Nina Rokkila otaksuu.

Linnan ateria seuraa asiakastyytyväisyyttä kyselyillä, sekä biojätteen määrää mittaamalla.

Tehostaminen toi rahaa raaka-aineisiin

Yhtiöittäminen on tehostanut vuodesta 2007 kaupungin liikelaitoksena ja viime vuoden alusta lähtien osakeyhtiönä toimineen Linnan aterian toimintoja. Raaka-aineisiin käytetyn rahan määrää on pystytty lisäämään huomattavasti.

-Olemme prosesseja tehostamalla saaneet suunnattua 40 prosenttia enemmän rahaa raaka-aineisiin, kuin neljä vuotta sitten, Rokkila kehaisee.

Yhden aterian keskimääräinen hinta on 1,02 euroa. Linnan aterian ruokalistoilla on vuosittain 30-40 eri ruokalajia, joten tarjonta on hyvinkin tavallisen perheen arkiruokavalikoimaa kattavampaa.

-Nykyään kouluruoka alkaa ravitsemuksellisesti olla parempaa tasoa kuin keskimääräisessä kodissa, Rokkila uskoo.

Ruokalistalle lisätään ja siltä poistuu kaksi ruokalajia kuuden viikon välein. Uusista listalle tuoduista ruokalajeista suosikiksi on noussut kananuudelivuoka. Sen sijaan aikuisten koemaistajien mielestä herkullinen, pavuilla ryyditetty meksikolainen sulatejuustokeitto floppasi, ja se poistettiin ruokalistalta yhden kokeilun jälkeen.

-On täysi mahdottomuus tehdä ruokaa, mikä kelpaa kaikille. (HäSa)

Mainos