Uutiset

Koulussa on mälsää

Tuoreen tutkimuksen mukaan koulu on – kun yleistetään – ysiluokkalaisten ja lukiolaisten mielestä tylsää.

Eläköön tervehenkinen suomalainen nuoriso! Suomen edessä siintää ruusuinen tulevaisuus. Hyvinvointivaltio on pelastettu, puhukoot evat ja sailakset mitä lystäävät.

Koululasten vanhempien, jopa koulujen rehtoreiden, olisi syytä olla huolissaan, jos koulu ei olisi mälsä paikka. Oppimisen läksyineen pitääkin olla aivan muuta kuin kaupungin tai kirkonkylän pääkadun mittaaminen kavereiden kanssa löysiä puhuen.

Koulu on oppilaiden mielestä paitsi tylsää myös hyödyllistä. Voi hyvä tavaton: koululaiset ovat oppineet sentään jotain. Kun käyn koulua, minusta voi tulla jormaollila tai ihan lööpeissä ja telkkarissa esiintyvä julkkis.

Kuka helkkarin valopää on keksinyt, että elämässä pitää aina olla hauskaa?
No, eivät pelkästään koululaiset tavoittele tilaa, jossa maailma ei saa olla mustavalkoinen. Työssäkin pitää aina olla kivaa.

Kuka tällaisenkin onnen ja hauskuuden paratiisin rakentaisi? Ei ainakaan ihminen, ei koskaan, vaikka eläminen kuinka digitalisoituisi.

Jos ihminen mielii menestyä, hänen on pakko tehdä paskaduunia. Tarkennuksena on todettava, että lööppeihin pääsee esiintymällä, mukarohkeita puhumalla ja tissejä esittelemällä. Päinvastoin kuin koululaiset kuvittelevat, lööppiväki ei menesty: porukassa on paljon persaukisia luusereita, jotka voivat pelastua vain paskaduuniin taipumalla.

Keskiverto koululainen, matemaattiset lahjakkuudet ovat asia erikseen, arvioi matematiikan kotiläksyt idiootin hommaksi. Entä mitä miltä on tankata Suomessa ja englannistuvassa maailmassa ruotsin sanoja?
Jätän suosiolla vastaamatta.

Mutta sen ajatuksen takana seison, että koulun tehtävä on myös kasvattaa, ja pakottaa, lapsia paskaduunin tekemiseen. Samalla koululaiset kenties oppivat ymmärtämään tylsyyden osaksi kivaa elämää.

Yllättävää kyllä tutkimuksen mukaan ainoastaan hieman yli kymmenen prosenttia ysiluokkalaisista ja lukiolaisista potee koulu-uupumusta. Koska tutkimukset ovat totta, asia on sillä saletti.

Tutkijat ovat kyllä aika fakiireita, koska he osaavat erottaa toisistaan koulu-uupumuksen ja kotiuupumuksen.

Kun koululainen viihtyy yömyöhään valvoen tietsikkapelien, roskavideoiden ja telkkarin saippuasarjojen parissa, hän on uupunut jo aamulla, ennen lähtöään kouluun. Tuttua ilmiötä on kutsuttava kotiuupumukseksi.

Uuvuttavasta listasta puuttuvat vielä harrastukset, joissa koululaisen pitää viilettää tukka märkänä illasta toiseen. Kuvaan kuuluu, että vanhemmat ovat valinneet osan lapsensa harrastuksista, koska juuri meidän lapsi on superlahjakkuus.

Totuus on lähes aina toisenlainen: lapsi on keskinkertaisten vanhempien keskinkertainen lapsi, mikä on hänelle suureksi siunaukseksi.

Neroja, joiden on muuten turha käydä tylsää koulua, ihaillaan, mutta kuinka moni ”yliviisas” onkaan elänyt onnellisen elämän?

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic