fbpx
Uutiset

Koulut keskeyttävät opetuksen Hongkongissa – Pohjoismaiset opiskelijat suuntaavat kotimatkalle levottomuuksien yltyessä

Tanskan teknillinen korkeakoulu kehotti opiskelijoitaan palaamaan kotiin Hongkongista. Väkivalta näyttää kasvavan yli viisi kuukautta jatkuneissa mielenosoituksissa.
Mielenosoittajat seisoivat rakentamiensa barrikadien edessä Hongkongin baptistiyliopiston ulkopuolella keskiviikkona. Monet yliopistot ovat muuttuneet taistelutantereiksi. Kuva: MIGUEL CANDELA
Mielenosoittajat seisoivat rakentamiensa barrikadien edessä Hongkongin baptistiyliopiston ulkopuolella keskiviikkona. Monet yliopistot ovat muuttuneet taistelutantereiksi. Kuva: MIGUEL CANDELA

Kymmeniä ulkomaalaisia opiskelijoita on kehotettu lähtemään Hongkongista, kertoo The Guardian. Torstain valjetessa saarivaltiossa takana oli jälleen levoton yö.

Osa yliopistoista on viikon aikana muuttunut taistelutantereeksi. Joillain kampuksilla opiskelijat linnoittautuivat yliopistorakennusten sisään koko keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi.

Useat Hongkongin baptistiyliopiston pohjoismaiset opiskelijat joutuivat siirtymään, kun mielenosoittajat siirtyivät yliopiston alueelle, ja Tanskan teknillinen korkeakoulu kehotti 36 opiskelijaansa palaamaan kotiin Hongkongista, kertoo The Guardian. Myös Norjan ulkoministeriö suositteli verkkosivuillaan, että opiskelijoiden on arvioitava kampuksen turvallisuutta jatkuvasti, mikäli opetus häiriintyy mielenosoitusten takia.

Torstaiaamuna yliopistojen ulkopuolelle kerääntyi mellakkapoliiseja. Opiskelijat yrittivät estää heidän pääsynsä kampuksille erilaisin keinoin. Ruokaöljyä levitettiin maahan, ja lisäksi opiskelijat varustautuivat metallitangoilla ja tuoleille ja kaasunaamareilla.

Mediatietojen mukaan osaa yliopistoista hyödynnetään polttopullojen ja muita tarvikkeiden valmistamiseen. The Guardianin mukaan poliisi syyttää yliopistoja siitä, että nämä tarjoavat turvapaikan mellakoitsijoille ja rikollisille.

Koulut menevät kiinni loppuviikoksi

Torstaina Hongkongin opetusministeriö ilmoitti, että opetus keskeytetään kaikissa kouluissa loppuviikon ajaksi, mitä tavallisesti tapahtuu vain taifuunien aikana. Samoin muutamat yliopistot peruivat opetuksen koko loppuvuoden ajaksi tai siirsivät kursseja verkkoon ja useat ostoskeskukset kertoivat sulkevansa torstaina.

Viranomaiset kertoivat Reutersin mukaan, että keskiviikon aikana loukkaantui 64 ihmistä. Kaksi heistä on kriittisessä tilassa, mutta heidän vammoistaan ei ole tarkempaa tietoa.

Poliisi kertoi yhden ihmisen kuolleen pudottuaan korkeasta rakennuksesta keskiviikkona. Tästäkään tapauksesta ei ole annettu tarkempia tietoja.

Väkivalta pahenee

Hallitusta vastustavat mielenosoittajat saivat osan Hongkongin alueista seisahtumaan torstaina neljättä päivää perättäin. Mielenosoittajat tukkivat valtateitä ja muita liikenneyhteyksiä.

Kuluneen viikon aikana he ovat polttaneet ajoneuvoja ja rakennuksia, heittäneet polttopulloja poliisiasemille ja juniin sekä aiheuttaneet tuhoja ostoskeskuksissa.

Levottomuudet ja mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa yli viiden kuukauden ajan. Viimeisen viikon aikana väkivaltaisuudet ovat yltyneet, ja saarivaltiossa on todistettu muutamia pahimmista yhteenotoista poliisin ja mielenosoittajien välillä. Maanantaina poliisi ampui mielenosoittajaa.

Tavallisesti mielenosoitukset eivät ajoitu työaikaan, mutta tällä viikolla mielenosoittajia on lipunut kadulle jo aamuvarhain. Torstaina sadat ihmiset suuntasivat Hongkongin liikekaupunginosaan lounasaikaan ruokatunnillaan. Alue tunnetaan kaupankäynnin keskuksensa, jossa sijaitsee useita hallinnollisia rakennuksia.

Paikalle saapui useita ihmisiä yllään siisti toimistoasu, kuten kauluspaita tai jakkupuku. Lisäksi heidän kasvoillaan oli naamio, jonka käytön Hongkongin hallinto kielsi lokakuussa.

Menot