Uutiset

Koulut tutustuvat Wilmaan pikkuhiljaa

Hämeenlinnan kouluissa siirrytään ensi syksyyn mennessä käyttämään Wilma-ohjelmaa. Nettiselaimen ja Wilman avulla huoltajat voivat muun muassa selvittää lapsensa poissaoloja, seurata tämän saamia arvosanoja, viestiä opettajien kanssa, vastata kyselyihin ja lukea koulun tiedotteita.

Osa kouluista on jo lähettänyt huoltajille avainkoodin, jonka avulla luodaan käyttäjätunnukset ohjelman käyttöä varten. Osa kouluista odottaa työryhmän vielä työn alla olevaa käyttöohjeistusta.

Koulut valitsevat kuitenkin itse mitä Wilma-järjestelmän ominaisuuksia haluavat hyödyntää.

– Ohjeissa määritellään lähinnä se minimitaso, millä tavalla Wilmaa tullaan käyttämään, sanoo työryhmään kuuluva Luolajan koulun rehtori Ismo Aho.

Ohjeilla pyritään myös siihen, ettei oppilaan siirtyminen luokasta tai koulusta toiseen aiheuta suuria yllätyksiä kotikoneilla.

– Koulujen tarpeethan vaihtelevat suuresti. Alakoulussa valtaosa huoltajista soittaa aamulla ennen kuin koulu on alkanutkaan, että lapsukainen on kipeä, eikä heidän enää sen jälkeen tarvitse käydä kuittaamassa poissaoloa Wilmassa. Lukiolaiset taas voivat tehdä sillä vaikka kurssivalintoja, selvittää Aho.

Paljon hyviä kokemuksia

Kun erilaiset sähköiset järjestelmät alkoivat vuosia sitten yleistyä kouluissa, käynnistyi samalla keskustelu, mitä asioita niihin kirjataan ja kenellä on oikeus lukea tietoja. Alkuhuumassa unohtui henkilötietolain noudattaminen, ja yksittäisen koululaisen tietoja tarjottiin jopa luokkakavareiden vanhempien silmäiltäviksi.

Tällä hetkellä Wilma on koulujen eniten käyttämä järjestelmä Suomessa, eivätkä tietosuoja tai -turva-kysymykset ole juurikaan aiheuttaneet hämeenlinnalaisissa opettajanhuoneissa keskustelua.

– Tietoturvasta meillä vastaa viime kädessä tietohallinto, ja ne asiat on käyty läpi jo kilpailutusvaiheessa, sanoo Aho.

Hänen mukaansa vakavin väärinkäytös, mihin Wilmalla voi syyllistyä on, että oppilas saa käsiinsä huoltajan tunnukset ja käy itse kuittaamassa omia poissaolojaan selvitetyiksi.

Hämeenlinnan yhteiskoulussa on töissä muualta tulleita opettajia, joilla on jo omakohtaista kokemusta Wilmasta.

– He kaikki suhtautuvat ohjelmaan myönteisesti. Myös huoltajilta on tullut viestiä, että on hyvä, kun tieto kulkee nopeasti. Jos tulee vaikka muutoksia työjärjestykseen, ei ole vaaraa, että tiedotelappu unohtuu lapsen repunpohjalle, sanoo apulaisrehtori Vesa-Heikki Mikkola.

Myös myönteisiä viestejä

Kritisoijien mielestä sähköinen reissuvihko loitontaa kouluja ja koteja toisistaan. Hämeenlinnalaiset opettajat pitävät Wilmaa lisänä nykyisiin informaatiokanaviin.

– Olen korostanut oppilaillekin, että meillä on edelleen kännykät, tekstiviestit, sähköpostimahkut ja perinteinen reissuvihko. Ja ihan oikeasti, vanhempi voi tulla käymäänkin koululla, sanoo Aho.

Opettajat luottavat myös kollegoidensa terveeseen järkeen siinä, ettei Wilmasta tule pikkurikkeiden, kuten myöhästymisten tai unohtamisten kaatopaikkaa.

– Uskon, että viestimisessä keskitytään tärkeisiin asioihin. Opettajat ovat jo niin täystyöllistettyjä muutenkin, ettei sinne lähdetä kirjaamaan mitä tahansa pikkuasioita, sanoo Mikkola.

Hän myös toivoo, ettei Wilmasta kehity pelkästään kielteisten viestin väylää, vaan sitä kautta annetaan myös kannustavaa palautetta.

Ruununmyllyn koululla opettajat vasta aloittelevat tuttavuuden tekoa Wilman kanssa. Oppilaiden huoltajien vuoro tulee myöhemmin.

– Järjestelmä otetaan käyttöön huolellisesti ja harkitusti. Tarkoitus ei ole tehdä mitään sellaista, joka kuormittaa lisää vaan nimenomaan helpottaa ja nopeuttaa tiedonkulkua kodin ja koulun välillä, sanoo rehtori Suvi-Marja Holkeri-Salmesvuori. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic