Uutiset

Koulutaksi istutti oppilaita lattialla Lopella

Koulutaksi poimi Joentaan koulun pihasta viime perjantaina kyytiin kerralla kaikki lapset, jolloin neljä istui turvavyöttä taksin lattialla.

Yhden oppilaan äiti, Johanna Lehtiö Läyliäisistä, kanteli tilanteesta koulutoimenjohtaja Leena Yli-Hallalle, joka vaati välittömästi tilanteesta selvitystä koulukyydit hoitavalta LinCarilta.

Toimitusjohtaja Pasi Tarkkala LinCarilta myöntää kuljettajan virheen.

-Kaksi kuukautta meillä töissä ollut kuljettaja teki selvän virheen ja on nyt saanut kirjallisen varoituksen. Lisäksi olemme kerranneet kaikkien kuljettajien kanssa kuljetuksia koskevat ohjeistukset. Kyytiin otetaan vain niin monta oppilasta, kuin turvavyöpaikoille mahtuu, kertoo Pasi Tarkkala.


Ruuhkatilanne vain perjantaisin

Pasi Tarkkala kertoo, että Joentaan koulussa kaikkien oppilaiden päivä päättyy perjantaisin kello 13, jolloin taksikyytiläisiä on enemmän kuin taksiin mahtuu kerralla. Taksi vie ensin lähinnä asuvat lapset ja palaa koululle hakemaan loput.

-Koululaiset joutuvat odottelemaan taksia koulun pihalla noin varttitunnin verran, Pasi Tarkkala arvioi.

Aiemmin kaikki koululaiset voitiin ottaa 16 hengen autoon kerralla, mutta kuukausi sitten ison auton tilalle vaihdettiin yhdeksän hengen auto.

-Koululaiset pääsevät vain perjantaisin kaikki yhtä aikaa koulusta. Muina päivinä eri luokat pääsevät eri aikaan, joko kello 13 tai 14. Maksimissaan tällaisia turvavyöttä matkustamisia on siis voinut olla neljä kertaa, Pasi Tarkkala sanoo.

Liian täyteen pakatusta taksikyydistä valittanut äiti, Johanna Lehtiö kertoo turvavyöttä kulkemista sattuneen pitkin vuotta silloin tällöin. Lehtiön lapset ovat myös kertoneet, ettei taksinkuljettaja ole vaihtunut, vaan on ajanut linjaa syksystä lähtien.

-Olen ottanut joka kerta yhteyttä koulutoimistoon, kun lapset ovat kertoneet, ettei turvavöitä ole riittänyt jokaiselle tai joku on joutunut istumaan lattialla. Samaan turvavyöhön on laitettu toisinaan kaksi lasta vastoin sääntöjä, Johanna Lehtiö sanoo.


Kyydit tarkkailuun

Kirjallinen varoitus ja tilanteen korjaaminen tyydyttävät koulutoimenjohtaja Leena Yli-Hallaa.

-Tilanne ja lattialla istuminen järkytti minua, mutta vastaavasta ei ole ennen meille valitettu. Turvavyöttömyydestä oli syksyllä jotakin yhteydenottoa, mutta pääasiassa meille valitetaan aikataulukysymyksistä.

Koulutoimi tulee seuraamaan koulukyytejä ensi syksynä, jolloin kyydit joutuvat Leena Yli-Hallan mukaan suurennuslasin alle.

Opettajien ja kouluavustajien kanssa pohditaan, voidaanko koululla tarkistaa lähtevien taksien oppilasmäärää. Leena Yli-Halla ei kuitenkaan usko tarkistamisen onnistuvan.

-Uskon, ettei rikkomuksia enää ilmene. Jos tällainen tilanne pääsisi jatkumaan, äärimmäisenä keinona olisi sopimuksen purkaminen, mutta sellaisesta ei nyt ole tarpeen edes puhua.

Koulukuljetusten ongelmat kuuluvat ensisijaisesti koulutoimen ratkaistavaksi. Sivistysosaston ylitarkastaja Maritta Castrén toteaa, että rikkomuksista voi valittaa aluehallintoviraston (AVI) sivistysosastolle, joka tutkii ja käsittelee asiat. Avi voi kuitenkin antaa asiasta korkeintaan huomautuksen. (HäSa)