Uutiset

Koulutettuja, talkoohenkisiä ja itsepäisiä

Oli suorastaan hellyttävää kuunnella, kun lammilaiset miehet kehuivat lammilaisuutta ja vähän itseäänkin tällä viikolla järjestetyssä rakentajaillassa. Palvelujohtaja Samuli Alppi kysyi yleisöltä, mikä erottaa Lammin muista kaupunginosakeskuksista.

Tuli ihan vanhat ajat mieleen. Lammilaiset muistuttivat olevansa yhdistyneen kaupungin toiseksi suurin keskus, ikään kuin Hämeenlinnan Itäkeskus.

He kehuivat perinteistä lammilaista talkoohenkeä, jolla on rakennettu mm. Untulan tanssilava ja pyöritetty sitä vuosikymmenet samoin kuin Pellavarockia on tähän vuoteen asti. Pesäpallokenttä ja vanha uimahalli tehtiin myös talkoilla.

Lammilaiset äityivät kehumaan pitäjänsä ainutlaatuista luontoa, hienoja retkeilykohteita, korkeata koulutustasoa, oppilaitoksia ja tutkimusasemia, mutta myös itsepäisyyttään. On hienoa kuulla hämäläisen kehuvan itseään lähes pohjalaiseen tapaan. Kun itsetunto on kohdallaan, ei tarvitse kadehtia muita.

Positiivinen lammilaisuus on taas nousemassa. Tämä tuntuma tuli rakentajaillassa. Vaikka miehet kiistivät (sillä miehiähän siellä rakentajaillassa pääasiassa oli), että kuntaliitos olisi masentanut, ulkopuolinen on kyllä ollut havaitsevinaan tiettyä negatiivisuutta Lammilta tulleissa yhteydenotoissa.

Paikalla oli vajaat parikymmentä lammilaista yrittäjää ja keskustelu oli todella rakentavaa. Kritiikkiäkin tuli niin vanhalle Lammin kunnalle kuin uudelle Hämeenlinnalle ja ihan syystä.

Uusi Hämeenlinna ei todellakaan ole saanut tiedotus- ja palautejärjestelmiään toimimaan sujuvasti. Jatkuvasti kuulee siitä, etteivät asukkaat tiedä, mihin pitäisi palautetta antaa.

Onhan siellä nettisivulla palautekohta, mutta ei se riitä. Ei varsinkaan, kun osa lammilaisista yrittäjistä kertoo vieroksuvansa uutta tekniikkaa, jota myöskään suuri osa ikäihmisistä ei hallitse.

Yrittäjille voisi silti suositella rohkeata askelta bittimaailmaan. Kaupungin nettisivulta saa oikeasti paljon sellaista tietoa, joka muuten on hankala hankkia.

Lammilaisten huoli siitä, että kaupunginosana alueen kehittäminen jää kantakaupungin jalkoihin, on helppo ymmärtää. Uutta houkuttelevaa Rannanmaan omakotialuetta ei ole avattu, vaikka kaava on ollut valmiina jo tovin.

Olisi varmasti positiivinen signaali kaupungin itälaidalle, että ensi vuoden budjettiin kaivettaisiin rahat Rannanmaan aloitusosan kunnallistekniikkaan.

Se tulisi tehdä sillä uhallakin, että nyt kirkonkylällä tarjolla olevat tontit jäävät myymättä. Monessa tapauksessa varmasti naapurit olisivat kiinnostuneita ostamaan ne osaksi omaa tonttiaan.

Tekisi varmaan hyvää torin laidalla asuville, viranhaltijoista puhumattakaan, tehdä kesäretkiä uusiin kaupunginosiin. Se avartaa näkökulmaa. Kannattaa varata riittävästi aikaa ja jättää nappaskengät kotiin. Maaseudullakin on elämää.