fbpx
Uutiset

Koulutuskeskus Tavastia purkaa ja rakentaa tilalle uutta

Taas uusi työmaa avautuu Poltinaholla, kun koulutuskeskus Tavastia ryhtyy teettämään uudisrakennusta matkailu- ja ravitsemisalalle. Hallitusohjelman sisältämät leikkaukset rokottavat myös ammatillista koulutusta ja siksi kk Tavastia yrittää sopeuttaa budjettiaan tuleviin leikkauksiin.

Punaportin vierestä pannaan talo matalaksi ensi vuoden alkupuolella. Koulutuskeskus Tavastian oppilasravintola Keltanokka on muun muassa toiminut yksikerroksisessa tiilitalossa, jonka päivät ovat nyt luetut.

Tavastiaa ylläpitävä Hämeenlinnan seudun koulutuskuntayhtymä aikoo korvata vanhat tilat uudella kaksikerroksisella rakennuksella.

– Vanha puretaan alkuvuodesta ja uuden rakennustyöt alkavat maalis-huhtikuussa, talousjohtaja Reijo Lehtonen kertoo.

Hanke sisältyy ensi vuoden budjettiin, jota kuntayhtymän hallitus esittää yhtymävaltuustolle.

– Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin kuusi miljoonaa euroa. Se jakautuu kahdelle vuodelle. Talon pitäisi valmistua elokuuksi 2013.

Pinta-alaltaan talosta tulee vanhan kokoinen eli 2500 neliötä, mutta ne tehdään nyt kahteen kerrokseen.

Yleisöpalvelut keskitetään
Uuteen taloon tulevat matkailu-, ravitsemus- ja talousalan toiminnot sekä nuorisoasteelle että aikuiskoulutukselle.
Sinne keskitetään yleisölle tarkoitetut kahvila- ja ravintolapalvelut. Myös oppilastöiden myymälä tulee sinne.

– Energiaratkaisuna on maalämpö. Se on kestävän kehityksen ratkaisu, jolla myös tavoitellaan säästöä.

Lehtosen mukaan ensi vuoden rakennuskustannus pystytään rahoittamaan kassavaroin, mutta seuraavana vuonna investointiin joudutaan ottamaan lainaa.

Ikäluokat pienenevät
Koulutuskuntayhtymän talousarviossa on pyritty ennakoimaan hallitusohjelmaan sisällytetyt menoleikkaukset vuosille 2013-2015.

– Kunnalliset palkkaratkaisut tietävät noin kahden prosentin kasvua palkkamenoihin. Säästöt onkin otettava muualta kuten raaka-aineista, tarvikkeista ja palvelujen ostosta.

Koulutuskeskus Tavastialla on järjestämislupa 2280 opiskelijan koulutukseen, mutta ensi vuodelle on budjetoitu hieman vähemmän, 2260 opiskelijaa.

– Varaudumme jo ikäluokkien pienenemiseen. Toisaalta järjestämislupa antaa pienen pelivaran, jos esimerkiksi halutaan näyttötutkintokoulutusta.

Lasiala uhattuna
Koulutustarjontaan ei ensi vuonna tule muutoksia.

– Nuutajärvellä olevaan lasialan koulutukseen ei enää saada opetusministeriöltä harkinnanvaraista avustusta kuten tähän asti. Se panee miettimään, mikä on tämän koulutuksen tulevaisuus, Lehtonen pohtii. Ainakin ensi vuonna sitä on kuitenkin tarjolla.

Hämeen ammattikorkeakoulu on perustellut muotoilun koulutusohjelman säilyttämistä mm. Pohjoismaiden ainoalla jalkinealan suunnittelijakoulutuksella.

Perusteluissa Hamk vetoaa myös siihen, että Tampereelta olisi Hämeenlinnaan siirtymässä jalkinealan ammatillinen koulutus.

– Siitä on käyty keskusteluja, mutta mitään päätöksiä ei ole, Lehtonen kertoo. Ainakaan tulevana lukuvuonna jalkineala ei ole koulutusohjelmassa.

Lehtonen ennustaa, että lähivuosina opiskelijapaikkoja karsitaan.

– Siitä ei vielä ole tietoa, miten karsinta kohdistuu.
Koulutuskeskus Tavastia on onnistunut parantamaan asemiaan ammatillisen koulutuksen tuloksellisuusmittauksessa. Nyt se on suurten, monialaisten oppilaitoksen listalla sijalla 13. Viime vuonna sijoitus oli 17.

– Saamme nyt noin miljoona euroa tuloksellisuusrahaa, kun vuosi sitten summa oli noin 800000. (HäSa)

Menot