fbpx
Uutiset

Koulutuspäivä keräsi nuoret miettimään tulevaisuutta

Yhteyshaussa ilman opiskelupaikkaa jäänyt ei joudu Hämeenlinnassa painimaan isojen kysymysten kanssa yksin. Eilen Työ- ja elinkeinotoimistossa nuoret saivat opastusta ja neuvoja miten toimia, jos tavoiteltu koulutuspaikka ei heti ensi yrittämällä auennut.

-Vaihtoehtoja on tarjolla, kannattaa tulla rohkeasti kyselemään. Tarkoitus on kannustaa kaikkia nuoria hakemaan koulutukseen, kertoo ammatinvalintapsykologi Asta Laine.

Peruskoulun päättänyt Jemina Hanka saapui tapahtumaan äitinsä Piia Ala-Leppilammen kanssa. Molemmat olivat tapahtumaan tyytyväisiä.

-Täältä sai ihan hyvin tietoa. Tulin täyttämään hakemukset Ammattistartti-kurssille, sillä jäin yhteishaussa hotelli- ja ravintola-alalla varasijalle. Toiveet ovat kuitenkin vielä korkealla, että pääsisin kouluun, Jemina Hanka kertoo.

Koulutustilaisuuden järjestämisestä vastasi seudullinen yhteistyöryhmä. Nuoret pääsivät juttelemaan suunnitelmistaan ammattilaisten kanssa, sillä paikalla oli edustajia Koulutuskeskus Tavastiasta, Hämeen ammatti-instituutista, Kiipulan ammattiopistosta, lukioista ja TE-toimistosta.

Aktiivisuudella voi vielä saada paikan

Ammatinvalintapsykologi Laineen mukaan toisen asteen opiskelupaikkoihin on nykyään hankalampi päästä kuin ennen. Hakijoita sekä lukioihin että ammattikouluihin oli tänä vuonna runsaasti, ja iso osa koulutuspaikoista on täynnä jo ennen täydennyshakua.

Laineen mukaan opiskelupaikkaa vielä etsivien kannattaa tästä huolimatta hakea aktiivisesti kesän täydennyshaussa.

-Suoraan oppilaitoksistakin on hyvä kysellä, sillä pitää muistaa, että peruutuksia tulee ja tilanne elää syyskuulle asti, Laine muistuttaa.

Myös TE-toimisto eli Työ- ja elinkeinotoimisto tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja, jos opiskelupaikkaa ei vielä ole.

-Meiltä saa ammatinvalinnan ohjausta ja pääsee lyhytkursseille ja voi esimerkiksi kokeilla kiinnostavaa alaa työharjoittelujaksolla.


Ammattistartti-kurssi kiinnostaa

Peruskoulun päättäville hyviä vaihtoehtoja ovat myös kymppiluokka ja Ammattistartti-kurssi. Ammattistartti-kurssia harkitsee Veera Aaltonen, joka saapui koulutustapahtumaan siskonsa Roosa Aaltosen ja äitinsä Anu Aaltosen seurassa.

-Hain Asikkalaan eläintenhoitaja-koulutukseen, mutta jäin 1,5 pisteen päähän varasijalle. Jos en nyt pääse, haen ensi vuonna uudestaan. Sillä aikaa Ammattistartti on siitä hyvä, että siellä voi jo opiskella joitain kursseja, jotka saa sitten luettua hyväksi, kun alkaa opiskella ammattiin.

Aaltosten mielestä tapahtuma on hyvin järjestetty. Tilaisuuteen saavuttiin innokkaasti ja jopa etuajassa.

Ammatinvalintapsykologi Laine kiittelee myös sitä, että vanhempia oli lähtenyt nuorten mukana selvittämään asioita.

-Varmasti nuoria jännittää, sillä onhan näissä koulutusasioissa tulevaisuudesta kyse. Vanhempien tuesta on hyötyä.

Menot