Uutiset

Kova isku metropolihaaveille

Helsingistä on kaavailtu vakavalla mielellä suurkaupunkia, monen tätä nykyä itsenäisen kaupungin metropolia. Iskulauseena on toistettu koko Suomen tarvitsevan metropolia kehityksen veturiksi.

Vantaan kaupunginvaltuuston kielteinen päätös liitosselvityksestä romuttaa metropolihaaveita. Valtuuston kanta oli selvä: vantaalaiset valtuutetut haluavat pitää Vantaan itsenäisenä kaupunkina.

Vaakalaudalla ei edes ollut Vantaan itsenäisyys, sillä valtuutetut ottivat kantaa ainoastaan selvityksen tekemiseen. Helsingin ja Vantaan kuntaliitos on niin herkkä asia, ettei valtuuston enemmistö halua sitä edes tutkittavan!

Kokonaisuutena kuvio oli tuttu. Liitoksen suuri osapuoli, Helsinki, tuki selvityksen tekemistä. Pieni Vantaa painoi jarrua kuten oli jo kauan sitten nähtävissä – asiakeskeistä keskustelua liitoksesta ei syntynyt missään vaiheessa.

Helsinki on valmis myös metropolin keskukseksi. Kaupungilla ei ole kuitenkaan käytettävissään mitään keinoa hankkeen vauhdittamiseksi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii metropolia seuraavan hallituksen ohjelmaan. Siellä se varmasti on, sen sijaan toteutuksen malli saattaa olla auki vielä hallituskauden päättyessäkin.

Jos kahta kaupunkia – Helsinkiä ja Vantaata – ei saada edes tutkimaan kahdenkeskisen liitoksen etuja ja haittoja, millä mallilla monen nykyisen kaupungin vahva metropoli olisi muodostettavissa?

Kuntaliitoksissa oli hetken tervettä liikettä, joka nyt on hiipumassa, mitä todistaa myös Vantaan valtuuston kielteinen kanta liitosselvitykseen.

Tämä on keskeinen kysymys: miten seuraava hallitus voi saada metropolin rakentamiseen ja myös koko maan kattaviin kuntaliitoksiin vauhtia?

Keskustaa on perinteisesti pidetty kuntapolitiikan kehittämisen jarruna. Kanta olisi syytä päivittää, sillä keskusta ei suinkaan kaatanut Helsingin ja Vantaan liitosselvitystä.

SDP irvailee mielellään keskustan vanhoillisuutta, silti Vantaalla juuri demarit olivat eturivissä kaatamassa Helsingin ja Vantaan kuntaliitoksen tutkimista.

Kokoomuksen johto liputtaa kuntaliitoksille, silti puolueen edustajat eivät jalosta puheista tekoja esimerkiksi Lahden, Tampereen ja Turun seuduilla.

Kuntapolitiikka on aivan kaikkien puolueiden päänsärky, jos päämääränä ovat kuntaliitokset. Tätä tosiasiaa on turha kieltää ja kierrellä.

Vapaaehtoisuuden tie on kapea ja mutkainen. Nykyisillä kepeillä ja porkkanoilla kuntien määrä supistuu hyvin verkkaista vauhtia, aivan liian hitaasti.

Johtavien puolueiden toiveiden ja aikeiden tiellä on kuntien itsehallinto, mitä pidetään lähes pyhänä asiana. Tuskinpa yksikään puolue kertoo vaalien alla kannattavana itsehallinnon kaventamista ja tätä kautta kuntien pakkoliitoksia.