fbpx
Uutiset

Kova veto kaupungista maalle

Kaverit kummastelivat, kun tamperelainen Sonja Tretjakov muutti heti 18 vuotta täytettyään maaseudulle Iittalan rauhaan. Tytölle itselleen vaihdos lapsuuden kesämökkimaisemiin oli luonnollinen valinta: siellä oli ystäviä ja rakas hevostalli, jonne tyttö hurautti ennen täysi-ikäisyyttään mopolla.

– Jostain syystä minulla on ollut aina kova veto kaupungista maalle. Ehkä se johtuu siitä, että olen aina pitänyt paljon eläimistä ja luonnosta, Tretjakov pohtii.

Vuosi sitten hän teki toisen elämänmuutoksen muuttamalla vielä syvemmälle maaseudulle. Tretjakov osti ystäväperheensä kanssa Hauholta kaksi vanhaa puukoulua, perusti toiseen kahvila-gallerian ja asettui kolmen tyttärensä kanssa sen yläkertaan.

– En ole katunut valintaani. Aina kaupungissa käydessä, kun joutuu seisomaan liikennevaloissa, tulee mieleen, miten ihanaa on asua maalla. En joudu jonottamaan aamuruuhkassa, vaan voin kävellä työpaikalle sisäkengissä, Tretjakov hymyilee.

Ei suorituspakkoa

Tretjakov on juuri niitä ihmisiä, joista Pellervon taloustutkimuksen tuore raportti kertoo. Sen mukaan lähes joka kymmenes kaupunkilainen haluaa muuttaa maalle, joko kokonaan tai osa-aikaisesti.

Maaseudun etuina pidetään luontoharrastuksen läheisyyttä ja kuntoilun helppoutta. Raportissa korostetaan asuinympäristön rauhallisuutta, viihtyvyyttä, yksityisyyttä ja luontoa.

Tretjakovin mielestä ihmisetkin ovat maalla erilaisia kuin kaupungissa.

– Täällä kaikki tekeminen on vähän rauhallisempaa. Elämä ei ole pelkkää suorittamista, Tretjakov sanoo.

Riittävät lähipalvelut

PTT:n raportissa pohditaan myös seikkoja, jotka estävät suomalaisia toteuttamaan maallemuuttohaaveensa. Suurimmaksi nousee työpaikkojen vähyys, sillä palkkatöitä maaseudulla on vain vähän tarjolla.

– Toimeentulo maaseudulla vaatii kekseliäisyyttä ja luovia ratkaisuja. Valmiita malleja ei enää ole. Toimeentulo kertyy useasta eri työstä, maaseudulla olo vaikuttaa työläältä tavalta asua ja saada elanto, raportissa todetaan.

Raportissa korostetaan myös palvelujen merkitystä. Jos ne katoavat maaseututaajamista, katoavat myös muuttajat.

Tretjakov on tyytyväinen Hauhon kirkonkylän palvelutasoon.

– Ehkä palveluja on täällä vähän vähemmän kuin kaupungissa, mutta toisaalta kaikki tärkeimmät palvelut ovat ihan lähellä. Jotkin lenkkariostokset voi ihan hyvin keskittää kaupunkireissulle, Tretjakov sanoo.

Hän huomauttaa, että myös julkiset palvelut toimivat Hauholla hyvin.

– Esimerkiksi Netalla on ihanan pieni, 17 oppilaan luokka ja 2,5-vuotias Tytti sai puolestaan helposti päivähoitopaikan, Tretjakov kiittelee.

Eikö koskaan iske kaipuu kaupunkiin?

– Kerran keväässä, katupölyaikaan on pakko päästä Tampereelle ihmisvilinään. Mutta yksi yö riittää, sitten on taas kiva palata kotiin, Tretjakov sanoo. (HäSa)

Menot