Kolumnit Uutiset

Kovaa kolinaa kokoomuksen karenssista

Kokoomuksella menee hyvin. Niin hyvin, että puolueen valtuusto latasi pöytään kuntavaalien alla esityksen päivän karenssista. Lisäksi sairastavalle työntekijälle maksettaisiin seuraavalta kahdelta viikolta 80 prosentin palkkaa.

Valtuuston mielestä karenssi helpottaisi sijaisen palkkaamista. Keskustelussa tulkitaan, että puolue haluaa kurittaa työntekijöitä.

Puoluejohtaja Jyrki Katainen on valtuustonsa kanssa eri mieltä ja korosti asian kuuluvan työmarkkinoille. Kyllä, esityksen teki silti kokoomus.

Kuntavaalien kanssa asialla ei ole tekemistä. Ajoitus oli kuitenkin surkea, kuin kaivaisi verta nenästä: tuskin kokoomus tällä avauksella suosiotaan kasvattaa.

Myös
Kataisen mielestä olisi hyvä löytää keinoja sairauspoissaolojen vähentämiseksi. Tähän ei ole mitään lisättävää. Pelisäännöt ovat yksinkertaiset: terveenä ollaan töissä ja sairaana töistä poissa.

Karenssia koskeva kolina on yksipuolista, todellisuutta vääristelevää. Nyt väitetään otsa rypyssä vain sitä, että terveet pitävät sairauslomia.

Aivan totta, mutta vastaavasti myös työssä ollaan sairaana – joskus hyvinkin sairaana.

Tulevia tilastoja tulisi puhdistaa siis kahdesta suunnasta. Jos näin tehtäisiin, työssä sairastavia siirtyisi sairauslomalle ja terveitä luimureita sairauslomalta töihin.

Lopputulos voisi tilastollisesti olla kuuluisa plus miinus nolla.

Luotettavaa
tietoa sairaana työskentelyn suosiosta ei ole, koska tilastointi on vaikeaa.

Jos nettipuheisiin on luottamista, sairaana töissä ovat varsinkin pikkupomot. Nämä tulevat flunssassa räkimään koko työyhteisön sairaaksi.

Kieroutuneen ajattelun työn sankarit haluavat jokaisella yskähdyksellä tehdä selväksi kuinka korvaamattomia he ovat työnantajalleen.

Sankarit tietysti näyttävät esimerkillään, ettei sairaus nyt sentään ole syy sairauslomalle.

Kuten
suomalaiseen ajattelun kuuluu, työntekijöiden sairastamisen ongelmat pitäisi ratkaista lailla, asetuksilla, kurilla – ja tietysti Helsingissä.

Ongelma pesii yksin siinä, ettei Helsingissä kukaan voi sanella miten ihmiset käyttäytyvät. Komento ei suinkaan johda alkuunkaan aina toivottuun lopputulokseen.

Saattaa olla, että päivän karenssi saisi lintsarit – joita epäilemättä on työpaikoilla – hakemaan nykyistä pidempiä sairauslomia.

Kävisikö näin, sitä ei voi tietää.

Jokaisella
työpaikalla ratkaistaan miten työntekijöiden sairastamisen erittäin yksinkertaisia pelisääntöjä noudatetaan.

Fiksu työnantaja voi käskeä korvaamattoman mutta sairaan työntekijän lääkärin kautta sairauslomalle.

Työnantaja voi myös passittaa paljon poissa olevan terveen perusteelliseen lääkärintarkastukseen. Lintsausta ei ole pakko sietää.

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic