fbpx
Uutiset

Kovan onnen kuusipeurat tulivat Tammelaan

Lihakarjatilaa 40 vuoden ajan pitäneet Birgitta ja Voitto Mattila päättivät syksyllä hankkia lauman kuusipeuroja harrastukseksi sekä mahdollisesti pienimuotoista lihanmyyntiä varten.

Marraskuussa Liesjärven kylän laitamilla sijaitsevalle tilalle muuttikin 11 hirvieläintä. Yhdeksän naaraan ja kahden uroksen peuralauma sopeutui säännöllisen ruokinnan ansiosta uuteen ympäristöönsä siitä huolimatta, että jatkuvat vesisateet muuttivat aitauksen maan mutavelliksi.

Kunnes tapaninpäivän myrsky säikäytti perusteellisesti ruokkijansa jo parin metrin päähän päästäneet eläimet. Tuuli puhalsi kolme mäntyä nurin aivan aitauksen vieressä, ja yksi puista rikkoi aitauksen.

Rytinän pelästyttäminä lauman johtajanaaras ja lauman ainoa nimetty yksilö, sarvipää Vörsti livahtivat aukosta omille teilleen, ennen kuin myrskyn keskellä töihin ryhtynyt Voitto Mattila sai paikattua aitauksen.

Vörsti saatiin houkuteltua pian takaisin aitaukseen, mutta karkuun lähtenyt naaras epäonnistui kotiinpaluussaan perusteellisesti.

-Se pelästyi apuun tullutta tytärtämme, hyppäsi aitausta reunustavalta pellolta ojan yli päin aitaa ja paineli metsään pariksi päiväksi, Voitto Mattila kertaa.


Vörsti menetti sarvensa

Nyt toista viikkoa vapaana ollut naaras näyttäytyy päivittäin, ja muu lauma seuraa uskollisesti aitauksen ympärillä kiertelevää johtajaansa verkkoaidan sisäpuolella.

Säikkyä naarasta on yritetty jallittaa aitaukseen lähes joka päivä, ja kerran se on kulkenut aivan avoinna olleen portinkin vierestä.

-Ihan virkeänä se näyttää kuljeskelevan, mutta ei vain suostu palaamaan aitaukseen, Birgitta Mattila kertoo.

Viime torstain ja perjantain välisen yön se makaili jäljistä päätellen aitauksen vieressä, jonka sisäpuolella sille piti seuraa sittemmin yksisarviseksi muuttunut Vörsti-pukki.

-Näyttää siltä, että Vörsti jumitti sarvensa aitaan ja reuhtoi itsensä irti, Voitto Mattila päivittelee.


Karkulainen kiinni tai pataan

Karkulaisen kiinnisaamisella ei ole välitön kiire, mutta takavuosien julkkiskarkurin Liekki-sonnin veroista kuuluisuutta siitä ei pääse Voitto Mattilan mukaan kehittymään. Mikäli johtajanaarasta ei saada palaamaan aitaukseen, siitä ateria laumansa ensimmäisenä.

-Kohta maistetaan, ellei muu auta. Lihan pitäisi olla mahdottoman maukasta.

Kunhan karkuretki saadaan päätökseen tavalla tai toisella, aitaukseen viritetään sähköjännite. Ei niinkään pitämään sarvipäitä sisäpuolella, vaan kutsumattomat vieraat ulkona. Keväällä lauman odotetaan nimittäin kasvavan muutamalla petoja houkuttelevalla vasalla.

-Riistanhoitoyhdistyksen mukaan alueella on ilveksiä, jotka tulevat parimetrisestä verkkoaidasta helposti yli. (HäSa)

Menot