Uutiset

Kovasti kevyiden nimien ehdokaslista

Pentti Arajärvi, Tarja Filatov, Eero Huovinen, Sixten Korkman, Mitro Repo, Satu Taiveaho, Tytti Tuppurainen, Gustav Hägglund ja Kaari Utrio. Nimiä yhdistää se, että heitä on ehdotettu SDP:n kansalaiskyselyssä puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Sekaan mahtuu sentään myös raskaan sarjan nimiä kuten Martti Ahtisaari, Erkki Liikanen ja Paavo Lipponen, joista jokainen on jo ehtinyt myös kieltäytyä ehdokkuudesta.

Nobel-palkitun Ahtisaaren sotkeminen demareiden omaan presidenttipeliin on hieman mautonta. 73-vuotiaan yhden kauden presidentin paluu tehtävään, josta hän luopui vapaaehtoisesti ja myös oman puolueensa SDP:n hylkimänä, on teorianakin huono.

SDP:n johto voi toki puolustella listaa sillä, että kansalaiset ovat koonneet sen vapaasti ja aivan omien lähtökohtiensa mukaisesti. Koko totuus ei ole tässä, sillä listaa siivottiin ennen sen julkaisua.

Kyllä politiikasta paikkansa hakeva Aku Ankka oli tunkemassa varmasti mukaan myös SDP:n presidenttipeliin.

Tästä eteenpäin kuka tahansa voi äänestää netissä mieleistään listan henkilöä SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Ratkaisun ehdokkaasta tekee kuitenkin yksin puolue.

SDP:n kannatus on jämähtänyt paikoilleen ja Jutta Urpilaiseen kohdistuu entistä kovempia paineita. Hänen pitäisi johtaa puolueensa vaalivoittoon kevään eduskuntavaaleissa – hallitukseen siirtymisen varmistaa vain vaaleissa maan suurimmaksi puolueeksi kiriminen.

Taktiikka suosion nostamisesta kansan pariin siirtymisellä ja kansalaisia kuulemalla synnytti idean presidenttiehdokkaista tehtävästä kyselystä. Ehdokaslista antaa perustellusti aiheen kysyä, tekikö SDP:n johto kestävää ratkaisua kyselystä päättäessään.

Jo alun perin oli laskettavissa, että ehdokaslistasta tulee pitkä. Ei ole temppu eikä mikään esittää nimiä, jotka eivät suostu ehdokkaaksi, joita puolue ei valitse missään tapauksessa ehdokkaaksi ja jotka eivät pärjäisi presidentinvaaleissa.

Nimet paljastavat koko karuudessaan SDP:n ongelman: puolueella ei ole osoittaa vakavasti otettavaa ehdokasta Tarja Halosen seuraajaksi. On kuitenkin muistettava, että kaikilla puolueilla on aikaa, sillä presidentinvaalit ovat vuorossa keväällä 2012.

Tilanne on SDP:lle joka tapauksessa synkkä.

Kuka voisi olla puolueen presidenttiehdokas? Kovimpia nimiä SDP:n ei välttämättä kannata tuleen saattaa, jos odotettavissa on surkea vaalitulos. Rökäletappio on päivänpolitiikassa mukana olevalle selvä rasite.

Ex-europarlamentaarikko Lasse Lehtisen, 63, osakkeet ovat nousussa. Lehtinen on sopivasti politiikasta sivusta ja hän pystyisi edustamaan puoluettaan tyylikkäästi, vaikkei ministeriksi asti politiikassa edennyt.

Onko Lehtisestä vaalien voittajaksi sen päättävät äänestäjät. Paljon riippuu siitä, keitä on ehdokkaina. Kuvio menee uusiksi, jos Sauli Niinistö ei ehdokkaaksi toista kertaa suostu.