Uutiset

Kovat piipussa kohti MM-kisoja

Suomella on tänä kesänä yksi yhteinen ja virallinen tavoite: onnistuneet yleisurheilun MM-kisat elokuussa Helsingissä.
Mitä ilmeisimmin uusitulla olympiastadionilla on elokuussa paljon väkeä. Kisajärjestäjät vakuuttivat niin jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen lipunmyynnin alkua: rahaa sataa järjestäjien kassaan ja valtion kukkarolla ei tarvitse käydä.

Suomalaisia kiinnostavat suomalaiset, kun kaukaisten maiden eksoottisissa urheilijoissa ei ole enää pällisteltävää.

Sinivalkoisilla meni hämmästyttävän hyvin Euroopan cupissa: taakse jäi Ruotsi, ja edessä on ensi vuonna peräti Superliiga.

Eipäs vielä riemuita. Jonkinlaisia lupauksia kohti Helsinkiä Gävlen tuloksista antaa oikeasti vain Nurmon Tero Pitkämäen lähes 86 metrin keihäskaari. Terossa on toivomme. Suomalaisyleisön magneettilaji ei ole Helsingissä vain parhaat (heitto)päivänsä nähneen Aki Parviaisen varassa.

Keihäänheittoa kansa rakastaa. Kuulamiehiin suhde on vaikeampi. Mieli tekisi, mutta kuularingissä ei pesi varsinaisia hurmureita. Penkkiurheilijan sydän on kyynisyyden kovaksi keittämä. Järki jyrää kuulatunteet.

Miesten kuulantyönnön finaali on heti kisojen alussa lauantaina 6. elokuuta tarkan aikataulun mukaan kello 20.55. Eiköhän jokunen suomalainen pulita kuulafinaalipaikasta myös ”parhaille paikoille” vaaditut 209 euroa. Ville Tiisanoja voi tosin tovereineen pudota jo aamun karsinnassa, mutta hallittu riskinottohan kuuluu urheilun seuraamiseen.

Luotan Tiisanojaan. Hän työntää finaalissa, koskapa varma tuloskunto on löytynyt jo hyvissä ajoin. Kokenut urheilija osaa ajoittaa kuntopiikkinsä: metri lisää ja jenkeiltä vastaavasti metri pois, niin peli on tasan.

Ville Tiisanoja osaa vakuuttaa haastattelijansa. Pokka pitää. Ei turhaan toimittajille taivaanrantoja maalaile myöskään kiekonheittäjä Timo Tompuri.

Kisojen onnistumiselle piikit ovat pahasta, dopingpiikit.

Ranskan tulli löysi 28.4.2002 Tompurin ja Tiisanojan autosta neljä ampullia testosteronia, 38 tablettia efedriiniä ja 44 tablettia klenbuterolia.

Suomen urheiluliiton hallitus määräsi kaksikolle kilpailukieltoa urheilun maineen vahingoittamisesta. Urheilun oikeusturvalautakunta lievensi kuitenkin kilpailukiellot varoituksi.

Lautakunta arvioi voimakaksikon selityksiä: ”On äärimmäisen epätodennäköistä ja siksi järkevän epäilyksen ulkopuolella, että Tompurin autossa tai jomman kunnan matkatavaroissa sattumalta tai heidän tietämättään olisi ollut kätkössä sellaisia dopingaineita, joita uskotaan yleisesti käytettävän Tiisanojan ja Tompurin harjoittamissa lajeissa.”

Koskahan nähdään se päivä, kun suorassa lähetyksessä suomalaistoivoilta kysytään kiertelemättä, onko aineita käytetty ja jos sattumoisin on, miten todennäköinen on käry?

Eurajoen Tähtikisoissa Tiisanoja työnsi 20,64 ja Tompuri heitti 65,12. Kovat ovat piipussa kohti MM-kisoja.

Päivän lehti

23.11.2020

Fingerpori

comic