Uutiset

Koveneva puhe ennustaa pakkokeinoja

Puheet vain kovenevat kuntien määrästä, joten näyttää siltä, että kohta valtiovalta ei enää tyydy pelkkiin porkkanoihin. Jos kunnissa ei tehdä johtopäätöksiä ystävällisten vihjailujen perusteella, valtiovalta tarjoaa kohta keppiä ilman vaihtoehtoja.

Keinojen kiristämiseen viittaa se, että virkamiestasolla jo ehdotetaan kuntamäärän supistamista maakuntien kokoisiksi suurkunniksi.

Äärimmäisen ehdotuksen teki sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto, jonka mielestä 20 kuntaa riittäisivät. Nyt ei siis 30 000 asukkaan kuntakaan riitä kaikille.

Kansliapäällikkö Raimo Sailas valtiovarainministeriöstä on komentanut samaan suuntaan jo kauan, koska kuntien talous on suurissa vaikeuksissa.

Jopa kuntien oman Kuntaliiton Timo Kietäväinen vaati Hämeenlinnan seudun kunnilta peruspalvelujen tuottamisen tehostamista.

Kietäväistä selvemmin asiaa tuskin voi sanoa: kyse on isojen poikien ”teetkö vai itketkö ja teetkö”- asetelmasta.

Lammin valtuutetut kävivät torstaina vilkkaan keskustelun kuntien palvelujen seudullistamisesta. Luonnostaan puhe kääntyi kuntarakenteen muuttamiseen, sillä kunnat eivät ei ole entisensä.

Pohjois-Karjalasta Kanta-Hämeeseen muuttanut Seija Vuorenpää (sd.) vaati kuntaa tiedottamaan kansalle, mistä oikein on kysymys.

Kova vaatimus kunnalle, kun se on lehdellekin. Miten tehdä ”kuntarakenteen muuttamisesta” ja ”seudullistamisesta” kiinnostava, tärkeä, läheinen? Paljon, paljon helpompi on puhua jääkiekosta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon seudullistamisessa ainoa selväkielinen on sen nimi, sadekatosmalli. Eikä sekään kerro Maija Meikäläiselle yhtään mitään.

Tunsin silti piston toimittajansydämessäni, sillä paljon olisi parantamisen varaa seutu- ja kunta-asioista kertomisessa lehden palstoilla.

Suomessa on 432 kuntaa. Tavallinen kuntalainenkin pitäisi saada tajuamaan, että jotakin tarttis tehdä.

Minulta on mennyt monta vuotta sen uskomiseen, että kuntien määrää pitäisi sittenkin vähentää. Vieläkään en usko, että tehokkaan kunnan kokoa voi sanella asukasmääriä mittaamalla.

Sitä paitsi myös päätöksenteon läheisyydellä on mielestäni merkitystä. Vaikka talousyksikkö olisi suuri, seudun kokoinen, tarvitaan ainakin virka- ja luottamushenkilöt lähelle.

pirkko-liisa.kastari@hameensanomat.fi

Paljon, paljon helpompi on puhua jääkiekosta.

Päivän lehti

22.2.2020