Uutiset

Kovien korttien keskiviikko

Eduskunnan puhemieheksi uudelleen valittu Eero Heinäluoma (sd.) sanoi sen tiistaina: politiikan vuosi on poikkeuksellisen vaikea. Keskiviikko todisti Heinäluoman sanat oikeaksi. Hallituksen esitykset kuntauudistukseksi ja armeijan säästöistä ravistelevat maata.

Keskiviikon suurista uutisista vastasi myös Nokia, jonka Salon tehtaiden työntekijämäärä vähenee tuhannella. Ratkaisu oli odotettu ja tietysti myös pelätty. Salon seutua lohduttaa vain vähän tieto siitä, että kaupunkiin jää tuhat työpaikkaa.

Salo on ollut Suomessa suorastaan Nokian koti. Nyt ollaan tilanteessa, jossa kännyköiden kokoaminen on halvempaa Aasiassa. Nokia saa vastaansa arvostelua, silti sen johdon tehtävä on vaalia tuottavaa bisnestä. Vain tämä tie turvaa Saloon jääviä työpaikkoja.

Myös Nokian ratkaisulla on poliittisia ulottuvuuksia. SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola ehti ensimmäisenä vaatia valtiovallalta erityistoimia työttömyyden torjumiseksi.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitusta koettelee ennen muuta kuntaremontti ja myös puolustusvoimien säästöt. Paine nykyisen kuntakartan säilyttämiseksi ja kuuden joukko-osaston säilyttämiseksi saattaa kasvaa sietämättömän kovaksi.

Testiin joutuvat hallituksen rivit – ennen muuta kuntauudistuksessa. Hallituspuolueiden kansanedustajien tulisi tukea remonttia pohjustaneen työryhmän esitystä noin 70 kunnasta. Edustajat joutuvat ennen kokemattoman painostuksen kohteeksi.

Jos hallituspuolueiden kansanedustajat lipeävät rivistä, uudistukset kaatuvat.

Ajat sitten oli nähtävissä, että kuntien rajat tulee päivittää ja armeijaa ryhmittää uudelleen. Talouden hyvinä aikoina ikäviä asioita ei ole vain nostettu esityslistoille, koska ei ole ollut pakko. Nyt päätökset sanelee pakko, vaikka ne talouden mittareilla toteutetaan vika-aikaan.

Politiikassa ei ole päästy eroon tästä surkeasta kaavasta.

Hallituksen on syytä pitää hankkeensa liikkeessä. Sen paremmin kuntaremonttia kuin armeijan säästöjäkään ei pidä vesittää vitkuttelulla tekosyiden varjolla.

Edes kuntien aikaa kuluttavaan kuunteluun ei ole tarvetta. Kunnilla on ollut vapaus järjestää ja tiivistää yhteistyötään palvelujen turvaamiseksi ja kuntatalouden vakauttamiseksi. Tulokset ovat riittämättömiä, ellei peräti vaatimattomia, ja siksi kapula on nyt valtiovallalla.

Työryhmän esitys Kanta-Hämeen kuntaremontiksi on huolellista työtä. Forssa, Hämeenlinna ja Riihimäki-Hyvinkää ovat luontevia kokonaisuuksia uusiksi kunniksi.

Eniten yhteistyötä haittaavaa jäätä on murrettavana Hämeenlinnan seudulla. Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan yhteistyössä suurten puheiden, pienten tekojen ja jatkuvien mitättömistä asioista kehitettyjen kiistojen aika on historiaa.

Armeijan säästöt koskettavat melko vähän Kanta-Hämettä: Riihimäen viestirykmentti liitetään osaksi Parolan panssariprikaatia, mutta varusmiesten koulutus Riihimäellä jatkuu.

Mainos