fbpx
Uutiset

Koville otti, kun Irlanti taipui

Kreikka, Irlanti… Lista saattaa jatkua, kaikki mahdollisuudet on kuitenkin torjua euroa ja euromaita uhkaava talouskriisi Irlantia auttamalla.

Irlannilta kesti hetken sulatella karuja tosiasioita, sitten taipua ja lopulta tunnustaa, että maan talous on pankkien takia erittäin kurjassa jamassa.

Irlannin viivyttelystä oli pelkkää haittaa, mutta tyylipisteitä on silti turha jakaa. Pääasia on sittenkin lopputulos eli se, että maa pyysi apua ja näin EU pääsee sopimaan tukipaketista.

Hetken vaikutti jopa siltä, että Irlannissa voittaa jääräpäisyys.

Tukipaketin sisältö on asiallisesti täysin auki, niin myös sen suuruus. Monien asiantuntijoiden arvioissa sen arvo on noin 80 miljardia euroa, mutta ei sadan miljardin pakettiakaan voisi pitää yllätyksenä.

Lähtökohta on selvä: paketin tulee olla mieluummin liian suuri kuin liian pieni.

Irlannin avustamisessa heiluttavat tahtipuikkoa EU, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja toki myös Irlanti, joka sai suoran lainatarjouksen Englannilta.

Irlannin talouden tukipaketista on annettu Suomessa luvattoman epämääräinen ja harhainen kuva. Mediassa on puhuttu apupaketista aivan kuin Suomi olisi lahjoittamassa rahaa hätää kärsiville irlantilaisille.

Meillä on lehtijutuissa vieläpä laskettu, mitä suomalaisille voisi ostaa Irlannin avustusrahoilla! Mutkia on vedetty surutta suoraksi ja väitetty, että suomalaisten veronmaksajien piikki on vallan auki Irlannin pelastamiseksi.

Kysymys ei edelleenkään ole missään tapauksessa yksin Irlannista. Talousongelmat jäytävät lähes kaikkia euromaita, eikä edes yksin niitä: talouden tilanne on heikko kansainvälisesti. Ikävä kyllä Euroopan pulmat ovat rakenteellisia ja siksi kiusallisen vaikeasti ratkaistavia.

Suomen etu oli tukea Kreikkaa ja niin myös Irlantia. Suomi on osa euroaluetta ja jos tuli pääsee valloilleen, orastava kasvu ja kohti parempaa kääntynyt työllisyyskehitys ovat vaarassa.

Politiikkaa asialla tehdään aivan varmasti silloin, kun Irlannin tukipaketti on eduskunnan käsittelyssä. Suomi on kuitenkin valitsemassa huonoista vaihtoehdoista siedettävän.

Mikä on tarkasti ottaen Suomen osuus Irlannin pelastamisessa, se tarkentuu vasta seuraavien viikkojen kuluessa. Vasta kun paketti on koossa, on edes jotenkin mahdollisuus arvioida avusta suomalaisille veronmaksajille kertyvää laskua.

Ja miten lopulta käy, sen näyttää vasta aika. Tuskin Suomi saa Irlannin-avusta pois omiaan saati tuelleen korkoa, mutta loppulasku voi olla hyvinkin pieni – tai iso.

Ratkaisevaa on maailmantalouden kehitys, EU-maiden talouskasvu ja ne toimet, joihin Irlanti ryhtyy taloutensa tervehdyttämiseksi.

Irlannin oli huomattavasti helpompi sotkea asiansa kuin järjestää ne nyt kuntoon. Tilanne on muuten aivan sama Suomessa. Talouden kipeät ongelmat ovat hyvin lähellä suomalaista veronmaksajaa.

Menot