fbpx
Uutiset

Kovin ennenaikaista ehdokaspeliä

Ehkä porvareiden hätäilystä hyötyykin vain Tarja Halonen.

Presidentinvaaleihin on aikaa kymmenen kuukautta. Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään ensi vuonna tammikuun puolivälissä. Kokoomuksen ja keskustan puoluesihteerit valmistautuvat kuitenkin jo nyt vaalien toiseen kierrokseen.

Kokoomuksen puoluesihteeri Harri Jaskari kertoi Kalevan haastattelussa, että kokoomus ja keskusta aikovat lähiaikoina julkistaa sitoumuksen, jonka tarkoitus on keskittää puolueiden voimat yhteisen porvariehdokkaan taakse vaalien toisella kierroksella.

Ensimmäinen kierros olisi Jaskarin mukaan eräänlainen porvariehdokkaiden “esivaali”.

Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia on vahvistanut, että keskustelut porvariyhteistyön vahvistamisesta ovat olleet vakavia.

Presidentti Tarja Halosen suosio on niin korkealla, että hänet valittaisiin todennäköisesti suoraan ensimmäisellä kierroksella uudelleen presidentiksi, jos vaalit pidettäisiin nyt. Ei kuitenkaan pidetä.

Halosen suosio näyttää vahvalta, mutta kortit ovat presidenttipelissä vielä täysin jakamatta.

Porvarillinen presidentti on ainut mahdollinen tavoite niin kokoomukselle kuin keskustallekin. Keinot, joilla tavoitteeseen pyritään, on kuitenkin harkittava tarkasti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei ole mennyt asioiden edelle. Häntä painaa vastuu.

Puoluesihteereiden kaavailuissa liian paljon perustuu oletuksiin.

Ensimmäinen ja vaarallisin oletus on se, että SDP:n ilmeinen ehdokas Tarja Halonen on ensimmäisellä kierroksella jo etukäteen ylivoimaisen kova vastus. Eikö hän silloin ole sitä myös toisella kierroksella, jos vuoden 2000 kuvio toistuu?

Vaali on suora henkilövaali, jossa äänestäjien lopullisen valinnan ratkaisee ehdokas, ei niinkään puolue.

Päätös on tiukasti suomalaisten äänestäjien käsissä. Suoran kansanvaalin ominaispiirteitä pitäisi puoluesihteereidenkin kunnioittaa.

Miten porvaripuolueet vaikuttavat kumpainenkin oman ehdokkaansa menestykseen sitoutumalla etukäteen myös toisen ehdokkaan tukemiseen?

Suhmuroimalla ei porvaria saada presidentiksi. Siihen tarvitaan ehdokas, joka saa äänestäjät liikkeelle mieluiten puoluekannasta välittämättä.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Ville Itälä arveli Turun Sanomien haastattelussa, että kokoomuksen Sauli Niinistö onnistuu Tarja Halosen vastaehdokkaana selvästi paremmin kuin keskustan Matti Vanhanen. Itäläkin menee asioiden edelle.

Sauli Niinistö ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, että hän lähtisi kokoomuksen ehdokkaaksi. Puheenjohtaja Jyrki Katainen on pyytänyt häntä ehdokkaaksi, mutta myöntävä vastaus antaa odottaa itseään. Niinistö tuskin lähtee kilpailuun parhaan häviäjän tittelistä.

SDP:ssä toistaiseksi vain uskotaan ja luotetaan Tarja Halosen ehdokkuuteen. Kun lopullista tietoa ei ole, on kaikkien pelattava sen vaihtoehdon mukaan, että Halonen lähtee mukaan. Miksi ei lähtisi? Halosen vaikenemisessa on ainakin lievää taktikoinnin makua. Ehkä porvareiden hätäilystä hyötyykin vain Tarja Halonen.

Menot