Uutiset

Kovin on arka asia kajottavaksi

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF patistaa Suomea leikkaamaan julkisia menoja noin miljardilla eurolla vuodessa. Se suosittaa myös valtion verotuloja kasvattavia ratkaisuja, joista yksi on asuntolainojen verovähennysoikeudesta luopuminen.

IMF ei pureutunut selvityksissään syvällisesti Suomen asuntopolitiikkaan. Esitys vähennyksen poistamisesta on selkeästi valtion tulojen lisäämisessä. Vähennys syö verotuloja vuosittain jopa 900 miljoonaa euroa.

Vähennyksen vetämistä yli punakynällä kannattaa menojen leikkauksillekin liputtava valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas. Hänen mielestään vähennyksestä on enemmän haittaa kuin hyötyä, myös asunnon ostajille.

Jarrua vetää päälle asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.). Hän pitää kiinni vähennyksestä, ei tosin jyrkästi, mutta selvästi. Vapaavuori myöntää asian olevan monimutkainen.

Sitä se on – eikä vain monimutkainen vaan ennen kaikkea herkkä!

Kun eduskuntavaaleihin on aikaa kymmenisen kuukautta, on vähennyksen poistamisesta keskusteleminen ajan haaskausta. Yksikään vaalivoittoon tähtäävä puolue ei puolella sanalla tue IMF:n linjaa, olipa se kuinka kestävällä pohjalla hyvänsä.

Vapaavuori korostaa, että vähennys koskee noin 700 000 asuntolainaa vähentävää, pääasiassa keskituloista perhettä. Jos vähennys poistettaisiin, vähentävien verotus merkittävästi kiristyisi.

Vähennysoikeuden poisto suistaisikin äkkiä asuntovelkaisia talousahdinkoon, mikä olisi kestämätöntä politiikkaa.

Mitään äkkinäistä ratkaisua ei ole edes pohdittu. Vähennyksestä tulisi luopua hyvin pitkän ajan kuluessa, siirtymäkauden kesto on täysin auki.

Siirtymäkausi tarkoittaa kuitenkin sitä, ettei vähennysoikeuden poisto suinkaan kasvattaisi nopeassa tahdissa valtion kipeästi kaipaamia verotuloja.

Tehokkaaksi IMF:n esitystä ei voikaan kehua.

Vähennys nostaa asuntojen hintoja, mikä on huolestuttavaa. Parhaillaankin pääkaupunkiseudulla on menossa sangen kova asuntojen hintojen nousubuumi.

Arkisessa elämässä asuntojen ostajat välittävät tuskin nimeksi asuntojen hintojen kehittymisestä, koska asunto ymmärretään hankinnaksi, joka aina kannattaa, maksoi mitä maksoi.

Suhtautumisessa lainojen vähennysoikeuteen on mukana ehkä vaarallisen paljon tunnetta. Ja kun vähennys tuntuu hyvältä, siihen ei pidä kajota!

Tilanne ei ole mitenkään poikkeuksellinen, sillä sama tunne sanelee pitkälti kielteisen kannan paljon puhuttuun eläkeiän nostoon.

Selitystä asuntovelallisten mielipiteille voi hakea järjestelmän selkeydestä. Mallin ymmärtää jokainen: ota lainaa, osta asunto ja palkkatulosi verotus selvästi kevenee.

Tämän mutkattomuuden rinnalla yksinkertaisinkin siirtymäkauden verotusmalli olisi korkeamman asteen matematiikkaa.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic