fbpx
Uutiset

Köyhä, pihi ja sinnikäs hammaslääkärin potilas

Me 50-luvulla syntyneet saimme ikuisen hammaslääkärikammon kouluhammashoitolassa.

Karskit hammaslääkärisedät eivät juuri kyselleet, sattuuko poraaminen. He eivät tuhlanneet puudutteisiin.

Etuhampaisiinkin tasoiteltiin reilusti amalgaamia, koska se oli epäilemättä edullista. Tuskin muovipaikkoja tuolloin esihistoriallisina aikoina oli keksittykään.

Ksylitolista ei silloin tiedetty mitään ja se näkyy suussa.

Jos onnistumme säilyttämään edes osan hampaistamme hamaan kuolemaan saakka, pää pitää elohopeapitoisuuden vuoksi lähettää ongelmajätelaitokselle.

Hammaslääkäristä tuli niin pelottava paikka, ettei sinne vapaaehtoisesti sen koommin tullut hakeuduttua.

Vasta särky yleensä ajaa tuonne kidutuskammioon.

Sittemmin hammaslääkärikuntakin on naisistunut. Liekö sen syy, vai aikojen muuttumisen, mutta nykyään ei puudutusainetta tarvitse kerjätä ja paikatkin valitaan hampaan värin mukaan.

Ei niin hyvää, ettei jotain pahaa. Jos nykyään haluaa hammaslääkäriin, on syytä kaivaa kuvetta reippaasti. Yksityiselle kyllä pääsee, mutta hinnat ovat tähtitieteelliset.

Kunnalliselle hammaslääkärille ei pääse kuin vuosien jonon kautta – ei ainakaan Hämeenlinnassa, Helsingistä puhumattakaan.

Ensin jonotetaan vuosi, pari tarkastukseen. Sitten joudutaan uudestaan jonoon. Jos tuuri käy, voi aika irrota jo puolen vuoden kuluttua.

Sen jälkeen aika perutaan pariin otteeseen, koska hammaslääkäri onkin lähtenyt muualle korkeamman palkan houkuttelemana. Täytyy olla pihi tai köyhä ja joka tapauksessa sinnikäs käyttääkseen julkisia hammaslääkäripalveluita.

Hinta on silti houkutteleva. Kaupungin hammashuolto laskuttaa todella vähän, kun vertaa yksityiseen puoleen.

Kun ei kunnallisia terveyspalveluita käytä muuten, tekee mieli saada jotain vastinetta veroeuroilleen, mutta hankalaksi se on tehty.

Hämeenlinnassa ongelma on ilmeisesti se, ettei ole lähdetty palkkakilpailuun muiden kuntien kanssa. Järkevää sinänsä, sillä palkkakilpailu on upottava suo, joka ei johda mihinkään. Hammaslääkärit joka tapauksessa vaihtuvat tiuhaan.

Onneksi ammattitaitoista väkeä löytyy etelänaapurista Virosta.

Jotain tarttis silti tehdä. Myös hammashoidossa ennaltaehkäisy ja aikainen puuttuminen tulee taatusti halvemmaksi yhteiskunnalle kuin korjaaminen vasta, kun on pakko.

Helsingissä toimii jättimäinen yksityinen hammasklinikka, joka mainostaa hoitavansa heti ja terveyskeskuksen hintaan.

Se on mahdollista, koska klinikka on suuri ja pyrkii hoitamaan potilaan kaikki ongelmat vaikka yhdellä tai kahdella käyntikerralla.

Kannattaisiko tätä lähestymistapaa kokeilla kunnallisellakin puolella? Hoidettaisiin ongelmat kerralla pois, eikä palloteltaisi potilaalla vuosikaupalla.

Menot