Uutiset

Köyhälle raha on kallista

Tämän maailman epäoikeudenmukaisuuksia on se, että raha on selvästi halvempaa rikkaalle kuin köyhälle.

Ajatellaan vaikka asumista ja suuria hankintoja. Varakas saa pankista lainaa huomattavasti pienemmällä korolla ja muutenkin paremmin ehdoin kuin vähemmän ansaitseva. Köyhä ei todennäköisesti saa pankkilainaa lainkaan, sillä häneltä puuttuvat vakuudet.

Yhteiskuntamme tukee omistusasumista verotuksellisesti. Jos ihmisellä on paljon velkaa, hän maksaa vähemmän veroja. Yhteiskunta ei kuitenkaan tue pelkästään sitä, että ihmisillä on katto pään päällä, vaan omistusasuntoon voi tuetulla ja edullisella asuntolainalla hankkia monenlaista tavaraa.

Köyhempi asuu vuokra-asunnossa, johon yleensä kuuluu vain välttämätön varustus. Jos vuokra-asuja haluaa helpottaa elämäänsä vaikkapa astianpesukoneella tai pakastimella. hän hankkii ne usein itse. Jos hänellä ei ole varaa ostaa niitä käteisellä, hän joutuu ostamaan ne kulutusluotolla. Se on usein erityisen kallista rahaa, eikä siitä jaeta verovähennyksiä.

Myös pankkien palvelumaksukäytäntö syrjii köyhiä. Pankit korostavat, että ilmaisia palveluja ei enää ole, ja siksi kaikkien on maksettava palvelumaksuja.

Virallisesti kaikki joutuvatkin maksamaan, mutta käytäntö on toista. Esimerkiksi osuuspankki perii näitä maksuja kaikilta, mutta ns. hyvät asiakkaat saavat talletuksistaan ja veloistaan bonuksia, joilla palvelumaksut hoituvat ilman että asiakkaan varsinaisella rahatilillä käydään.

Vuokralla asuva asiakas, jonka tilillä on rahaa vain kohtuullisesti, maksaa pankin palveluista reilun summan vuosittain – vaikka hän maksaisi laskunsa itse netissä.

Moni turvautuu rahapulassaan kulutusluottofirmoihin, jotka tarjoavat lainoja nopeasti ja ilman vakuuksia.

”Pettikö budjetti? Pamahtiko pesukone? Äkkilähtö lomalle? Uudet varusteet koko joukolle?” Näin yksi firma mainostaa luottojaan.

Tekisi mieli vastata: Entä sitten? Aikamoista hulluutta olisi lähteä pikalähdöllä etelään, , jos matkan joutuu maksamaan kulutusluotolla, jonka todellinen vuosikorko on yli 31 prosenttia! Tosiasia on, että monen talous menee pitkäksi aikaa tai jopa lopullisesti kuralle tällaisten luottojen takia.

Huonekalumyymälöissä ja kodinkonekaupoissa saa nykyään olla tarkkana, ettei joudu puolivahingossa rahoitusfirman velalliseksi. Ehdot näissä rahoitusfirmojen sopimuksissa voivat olla ihan kohtuullisetkin. Silti papereihin kannattaa tutustua huolellisesti, ennen kuin lykkää nimeä velkasopimuksen alle.

Ja mitä pitäisi ajatella huonekalumainoksesta, joka syksyllä lupaa, että ensimmäiset lyhennykset tulevat maksettavaksi vasta ensi vuoden alussa? Hei haloo! Vuoden alkuhan on oikeaa laskujen kulta-aikaa.

Se, joka luulee, että hänellä on vuodenvaihteen jälkeen enemmän rahaa käytettävissään kuin nyt, luulee todennäköisesti väärin. Valitettavasti.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic