Uutiset

Köyhän asialla rikkaiden veropolitiikalla

Uuden hallituksen pitäisi saada valtion tulot ja menot tasapainoon. Liian suuria menoja tulisi karsia, liian pieniä tuloja kasvattaa.

Yksi tapa kasvattaa yhteiskunnan tuloja on nostaa yleistä 23 prosentin arvonlisäveroa, mikä tarkoittaisi kulutuksen verotuksen kiristämistä.

Kaikki tavarat kallistuisivat, mikä ei olisi herkkua. Sitä ei ole myöskään Kreikan tielle hakeutuminen jättämällä ikävät päätökset tekemättä.

Ei käy, julisti SDP:n Eero Heinäluoma hallitusneuvottelujen alussa, koska hänen puolueensa on köyhän asialla.

Mistä demareiden verolinjassa on kyse? Sen kun tietäisi.

Korotetulla kulutusverolla olisi kerättävissä vaikkapa 300 miljoonaa euroa valtiolle – summan sanelee korotuksen taso.

Suomalaisista ehkä 80 prosenttia voisi korotettua veroa maksaa, vaikka hampaat narskuen. Vähemmistö olisi pulassa.

SDP:n opin mukaan veroa ei voi kiristää 20 prosentin vähemmistön takia, vaikka 300 miljoonasta eurosta suunnilleen kaikki kerättäisiin maksukykyisiltä.

Eikö niin ole, että hyvätuloinen ja varsinkin rikas kuluttaa, köyhällä ei ole varaa kulutusjuhliin?

Oletetaan, että köyhien osuus 300 miljoonan veronkorotuksesta olisi 20 miljoonaa euroa. Jotta sosiaalidemokraattinen oikeudenmukaisuus toteutuisi, hyvätuloisilta ja rikkailta pitää jättää 280 miljoonaa veroeuroa perimättä.

Tällä kaavalla SDP ajaa köyhän asiaa.

Arvonlisäverotusta koskeva keskustelu siirtyy aina ruuan hintaan. Ruuan vero on 13 prosenttia, mikä on eurooppalaisessa vertailussa paljon.

Ruoka on kallistunut lyhyessä ajassa viitisen prosenttia. Köyhien asema on vaikeutunut, tämä on päivänselvää: ihmisen on pakko syödä.

Monet asiantuntijat ovat maan taloustilanteesta välittämättä ehdotelleet ruuan verotuksen keventämistä. Ja kas kummaa, taas peruste haetaan köyhistä.

Jotta köyhät pystyvät ostamaan ruokansa, ruuan hintaa on painettava alas!

Mitä tämä tarkoittaa? Jotta köyhien asema olisi turvattu, nykyistä halvempaa ruokaa olisi järjestettävä myös hyvätuloisille ja rikkaillekin, 80 prosentin enemmistölle.

Kun valtio menettää verotuloja, köyhien asema paranee. Ei, tässä ajattelussa ei kerta kaikkiaan ole mieltä.

Arvonlisäveron korotuksella voisi kerätä veroja siis 300 miljoona euroa, mistä 20 miljoonaa olisi köyhien osuutta eli rahaa, jota ei pitäisi oikeudenmukaisuuden nimissä kerätä.

Pakko olisi sillä on nurinkurista, jos tosiasiassa veronmaksukykyistä enemmistöä suositaan köyhän vähemmistön nimissä.

Normaalin matematiikan mukaan 300 miljoonassa eurossa on niin paljon rahaa, että sitä on jaettavissa tukea köyhille enemmänkin kuin verona kerätyt 20 miljoonaa euroa.

Olisiko Suomessa aika siirtyä uuteen aikaan ja erottaa hieman enemmän toisistaan veropolitiikka ja sosiaalipolitiikka. Veropolitiikka ei aina ole hyvää sosiaalipolitiikkaa.

Ei sinne päinkään.