Uutiset

Köyhät lapsiperheet lakkoon

Luettuani perjantaina18.8.2006 Hämeen Sanomien jutun lapsiperheiden toimeentuloongelmista, tajusin mihin alennustilaan hyvinvointivaltiomme on taantunut ja vieläpä hyvin nopeasti vain noin kymmenessä vuodessa.

Kyllä huomaa, että lapsiperheet ovat muodostuneet jonkinlaiseksi ongelmaksi jatkuvan kasvun tiellä. Tämä on tietysti ymmärrettävää, pieni lapsihan ei tee vielä tulosta, eikä häntä voi edes verottaa perintöveroa lukunottamatta. Mutta onneksi löytyy keino siihenkin, nimittäin kiskurivuokrat ja parin kartelliketjun yläkanttiin rukkaamat ruoanhinnat.

Hämeen Sanomien jutussa haastateltavana ollut perheenäiti totesi, että kymmenen vuotta sitten vielä palkka riitti vuokraan ja elämiseen, enää ei. Näin se onkin, lapsiystävällisen hyvinvoinnin ajat ovat ohi.

Suomessa työmiehen/naisen palkka riittikin elämiseen noin 20 vuotta aina 70-luvulta 90-luvulle. 90-luvulla palkkaa sai käteen noin 6 000 markkaa. Nyt tuki-ja vuokratyöaikana sitä saa 1 000 euroa. No, missä vika? Vuokrat ovat kaksinkertaistuneet, samoin ruoka.

Kammottavinta kuultavaa ovat tarinat siitä, ettei lapsella ole varaa mennä lukioon, koska kirjat maksavat liikaa.

Kaikenlaisesta sanahelinästä huolimatta päättäjät eivät ole tehneet mitään köyhimpien lapsiperheiden hyväksi. Varsin yksinkertaisesti korjattavissa olevalle asumistuelle ei ole tehty mitään.

Taannoinen lapsilisän korotus hyödytti vain varakkaampia, köyhimmillä se vain vähensi korotuksen verran toimeentulotukea. Jos lapsiperheet olisivat yhtenäinen palkansaajaryhmä, olisiko heitä voitu kohdella näin huonosti.

Ahkeruudesta ja työnteosta ei palkita, kotiin on tultava leipäjonon kautta kuitenkin.

Ehdotankin, että ne lapsiperheet, jotka kituuttavat pienillä tuloillaan köyhyydessä ryhtyvät yksinkertaisesti lakkoon. Rupeavat olemaan tekemättä työtä, nostavat samat rahat luukulta.

Nimittäin jos ns. paskatyö on oikeasti arvokasta, sen teettämisestä varmaan myös voidaan maksaa ihmisarvoinen palkka.

Lisäksi lapsiperheiden kannattaa muistaa, etteivät enää koskaan äänestä kolmea suurinta puoluetta, jotka ovat kaikki vuoron perään epäonnistuneet ja unohtaneet kaikki lupauksensa jo kymmenen vuotta.

Marcus Marjanpoimija

Hämeenlinna

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic