fbpx
Uutiset

Köyhyysraportti yllätti päättäjät

Poliitikot, virkamieskunta ja tutkijat ovat yllättyneitä, kun perusturvan varassa elävä tulee entistä heikommin toimeen. Kulutusvara asumismenojen jälkeen on jopa reaalisesti laskenut.

“Enpä olisi uskonut”, kuuluvat kommentit ja päivittelyt.

Tuloksen yllätyksellisyys kertoo paljon siitä, miten köyhän asia on yhä vähemmän hyvinvoivan valtaväestön asia. Köyhyys ei enää näy kerjäävinä ryysyläisjoukkoina. Se kätkeytyy huomaamattomasti vuokaraelementtitalojen sisälle ja leipäjonoihin tai kirkon avustuspisteisiin, jotka hyväosaiset voivat vaivihkaa sivuttaa.

Ruoka-apuun ja kirkon tukeen turvautuu joka viikko kymmeniä tuhansia suomalaisia. Kahdessa vuosikymmenessä perusturvan varassa elävien määrä on kaksinkertaistunut. Heitä on jo 150 000!

Miten näin järisyttävät muutokset ovat voineet tapahtua huomaamatta; tulleet yllätyksenä?

Enemmänkin taitaa olla kyse siitä, että ihminen näkee sen, minkä haluaa.

Selvityksen mukaan perusturvan varassa elävältä jää puuttumaan jopa kolmannes tuloista, jotka mahdollistaisivat kohtuullisen minimitoimeentulon.

Nyt perusturvan varassa elävän on selvittävä runsaalla 400 eurolla kuukaudessa, kun kohtuullinen eläminen vaatii reilut 600 euroa.

Tulokset saatiin Suomen ensimmäisestä perusturvan riittävyyttä selvittäneestä tutkimuksesta, joka on tarkoitus tehdä joka neljäs vuosi eli näillä näkymin sopivasti vaalien alla.

Puolueet laidasta laitaan ovat jo ehättäneet muistuttaa, että seuraavalla vaalikaudella perusturva pitää nostaa kohtuulliselle tasolle. Miksi vasta silloin?

Kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta ovat osallistuneet hallitusvastuuseen kahden viime vuosikymmenen aikana, jolloin perusturvaa on tasaisesti heikennetty.

Suurimmat leikkaukset tehtiin, kun molemmat työväenpuolueet, vasemmistoliitto ja SDP kantoivat hallitusvastuuta yhdessä kokoomuksen kanssa.

Puolueita on kuitenkin turha jakaa syntisiin ja vähemmän syntisiin. Kyse on siitä, että puolueet ovat halunneet suosia keskituloisia päätöksillään, koska se on ylivoimaisesti suurin ja aktiivisin äänestäjäryhmä.

Valinta näkyy monissa ratkaisuissa. Esimerkiksi asuntolainojen korkovähennys suosii keski- ja hyvätuloisia. Köyhän asiaa olisi ajettu lisäämällä vuokralla asumisen tukemista.

Ansioturvasta kiinni pitäminen on taas estänyt perusturvan kehittämistä. Tämä ilmeni muun muassa Sata-komitean työssä.

Nykyisillä järjestelmillä on myös estetty se, että perusturvan varassa elävä voisi auttaa itseään pätkätöillä. Niistähän ei jää mitään käteen, kun perusturvaan leikataan välittömästi lähes palkan suuruinen lovi.

Kaikkein köyhimpien “sivutuloveroprosentti” onkin lähellä sataa!

Menot