Kolumnit Uutiset

Krapulassa ei kannata kurkata kukkaroon

Railakkaan illan jälkeisenä aamuna suuta kuivaa ja päässä pyörii. Tahmeat ajatukset yrittävät keksiä, mitä kaikkea edellisiltana oikeastaan tulikaan tehtyä.

Morkkiksen saa kunnolla jomottamaan, kun vilkaisee lompakkoon. Rahaa ei ole, mutta kuitteja riittävästi.

Sama pätee eduskuntavaaleihin. Esimerkiksi Hämeen vaalipiiristä valitaan neljätoista edustajaa, mutta ehdokkaita oli 127.

Jokainen ääni on maksanut – myös niiden ehdokkaiden, jotka eivät päässeet läpi. Vaali-illan jälkeisenä aamuna on joidenkin ehdokkaiden suuta täytynyt kuivata.

Valtaosa ehdokkaista on rahoittanut kampanjansa suurilta osin omilla rahoillaan. Puolueet eivät juuri muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta rahoita ehdokkaitaan, ja ulkopuolinen rahoitus on ainakin ennakkoilmoitusten mukaan ollut pientä.

Jos omaa rahaa ei ole, on otettu lainaa.

Esimerkiksi hämeenlinnalainen ehdokas Kari Ilkkala (ps.) on vaalirahoitusilmoituksensa mukaan ottanut lainaa 24 000 euroa. Listansa kuudenneksi sijoittunut Ilkkala käytti omia rahoja kampanjaansa 7 800 euroa.

Vaalivelka on määrä maksaa takaisin neljässä vuodessa, jottei tulevalle kaudelle jää kuitattavaa.

Vastaavasti Lulu Ranteelle (ps.) lohkesi varakansanedustajan pesti 12 000 euron omarahoituksella ja 10 000 euron lainalla. Kolmatta kertaa ehdolla olleelle Iisakki Kiemungilla (sd.) politiikka on maksanut 2010-luvulla vaalirahailmoitusten mukaan yli 24 000 euroa.

Hämeen vaalipiirin summat ovat suuria, mutta suuri on taloudellinen riski ollut kokoomuksessakin. Lahtelaisella Francis McCarronilla oli ennakkoilmoitusten mukaan korkein budjetti, 50 000 euroa.

Omaa rahaa ja lainaa summasta on 42 000 euroa. Juha Isosuon (kok.) oma osuus oli 24 350 euroa, Sari Raution (kok.) 15 000 euroa, kun laskee lainat ja omat rahat yhteen. Valtaosa ei ole edes täyttänyt vapaaehtoista ennakkoilmoitusta.

Yksittäiset ehdokkaat rahoittavat omilla varoillaan puolueensa, sekä kiitos vaalimatematiikan, puolueensa listojen kärkiehdokkaiden läpimenoa.

Ehdokkaat itse ovat omien puolueidensa menestyksen tärkeimpiä taloudellisia tukijoita. Puolueen menestys kun lepää nälkäisten ehdokkaiden riskinkantokyvyn harteilla.

Railakkaan illan jälkeisenä aamuna on kuitenkin aina yksi lohdutus.

Kannattaa uskotella itselleen, että ainakin bileet olivat hyvät.

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic